Kikker op locatie: De Kersenvla - Abattoir Fermé

za 30 januari

Kikker op locatie: De Kersenvla

Abattoir Fermé

Door de verlening van de lockdown kan deze voorstelling helaas niet doorgaan. Heb je tickets, dan ontvang je van Stadsschouwburg Utrecht bericht.

Deze voorstelling vindt plaats in Stadsschouwburg Utrecht.

Na een jarenlang verblijf in Parijs keert de weduwe Ranjevskaja terug naar haar ouderlijke huis: een landgoed in Smeerebbe-Vloerzegem. Daar is de tijd niet blijven stilstaan: er wachten haar hoge schulden en het landgoed wordt per opbod verkocht. De zakenman Lopachin stelt voor om met de krieken die er groeien, vlaaien te maken en die deur aan deur te verkopen. Alleen blijkt Lopachin niet de beste zakenman...

In De Kersenvla, geschreven door Danny Tsjechov (minder bekende halfbroer van Anton, nvdr), wordt, euh, veel gepraat en nog meer gehuild. Ergens is er ook een feestje, een begrafenis én een scène waarin Ranjevskaja een berg kersen overgeeft in een esthetisch verantwoorde emmer. Maar bovenal is De Kersenvla een verhaal over het verlangen naar een wereld die niet meer bestaat vol zwarte humor.

Danny Tsjechov werd volstrekt talentloos geboren in 1851 te Minsk. Na een rechtszaak aangespannen door broer Anton – die in ‘De Struisvogel’ opvallende gelijkenissen met ‘De Meeuw’ ontwaarde – vluchtte hij naar een fermette in Achterkapelle-aan-de-Dijle, waar hij zich verder aan het schrijverschap wijdde. Danny stierf er een ellendige dood omstreeks 1905 en liet zijn twee zonen alleen een berg schulden en het manuscript van ‘De Kersenvla’ na. De tekst werd (terecht) nooit eerder integraal opgevoerd – tot nu.

Stef Lernous regisseert Tine Van den Wyngaert, Louis Van der Waal, Chiel van Berkel en Kirsten Pieters. Allen excuseren zich bij voorbaat.
terug <

afgelast >
data & tijden
voorstellingsinformatie
Tekst en regie
Stef Lernous
Spel
Kirsten Pieters, Chiel van Berkel, Tine Van den Wyngaert, Louis van der Waal
Decor- en lichtontwerp
Sven Van Kuijk
In samenwerking met
NONA
Met de steun van
de Vlaamse Gemeenschap
8
Locatie
SSBU
de_kernsevla

Abattoir Fermé vertelt graag verhalen over wat zich afspeelt achter gesloten deuren en gordijnen. Vanuit een fascinatie voor de wereld achter het bekende tonen ze, vaak met een beste scheut zwarte humor, de angsten of fantasieën die we als mens liever willen rationaliseren of vergeten. Na de succesvolle voorstellingen Alice en Hamlet gaat het Belgische gezelschap opnieuw op visueel prikkelende wijze met een klassieker aan de haal. Afgelopen seizoenen maakte Abattoir Fermé een aantal uitstapjes naar de grote zaal van de schouwburg, nu is het Vlaamse gezelschap terug in ons theater. Naast Kersenvla zag je eerder dit seizoen ook de voorstelling Herrie (december 2020) van Maja Westerveld. Zij maakt als jonge maker haar voorstellingen onder de vleugels van Abattoir Fermé.

 • >

  ECHO - Tg Echo

  theater

  ECHO - Tg Echo

  theater

 • casting_the_pass-voorstelling
  >

  Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

  theater

  Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

  theater

 • >

  Best of Fringe: Motherland & Seriously Interrupted Millennial - Fringe Festival Amsterdam / Jip Smit / Wuss

  theater

  Best of Fringe: Motherland & Seriously Interrupted Millennial - Fringe Festival Amsterdam / Jip Smit / Wuss

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ