Kikker Kiest: Zwart / Zwart - Nieuw West / Marien Jongewaard

wo 20 september 2017

Kikker Kiest: Zwart / Zwart

Nieuw West / Marien Jongewaard

Kikker Kiest: zwart/zwart omdat we nooit genoeg krijgen van het compromisloze acteren van Marien.

Zo goed als onbeweeglijk zit hij aan een tafeltje: Marien Jongewaard, de patiënt op consult bij zijn psychiater. Op het achtertoneel is de arts, Helmert Woudenberg, levensgroot zichtbaar in close-up. De een praat, onophoudelijk, de ander luistert, stelt af en toe een vraag, geroutineerd, verveeld bijna. In anderhalf uur dwalen we door het hoofd van een door angsten gedreven man, angsten die in cirkeltjes draaien. Voor zwart/zwart baseerde schrijver Erik-Ward Geerlings zich op de praktijken van de omstreden psychiater Jan Bastiaans, die in de jaren zestig oorlogsslachtoffers behandelde met LSD. De maalstroom aan woorden die Geerlings schreef biedt Jongewaard alle gelegenheid alle registers open te trekken in een nauwelijks gecontroleerde trip, die je meeneemt in duistere hoeken van brein en ziel, met aan het einde een verrassende wending, wanneer ook de psychiater lucht geeft aan een bezwaard gemoed.

EXTRA op donderdag: Kikker Kletst met Erik-Ward Geerlings
Na afloop van de voorstelling op donderdag gaan Jolie Vreeburg en Harm Lambers in gesprek met Erik-Ward Geerlings, schrijver van zwart/zwart en tevens psychotherapeut, over de bijzondere achtergronden van de toneeltekst.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
idee, concept
Marien Jongewaard
tekst
Erik-Ward Geerlings
spel
Marien Jongewaard, Helmert Woudenberg (op beeldscherm)
foto: Sanne Peper

In maart schittert Marien Jongewaard in een andere reprise: Amadeus, een coproductie met De Warme Winkel.

In Kikker Kiest halen we in iets meer dan tien dagen acht voorstellingen terug die we zelf heel graag nog eens willen zien, uit het vorige seizoen of soms van nog langer geleden. Omdat ze prachtig zijn, betekenisrijk of gewoon ook: plezierig. Die voorstellingen delen we graag (opnieuw of voor het eerst) met jou en vieren we – inmiddels al voor de vijfde keer – de variëteit van het theater!

Jongewaard sleurt zijn publiek mee in deze grappige, beklemmende, hallucinante trip.

Kronkelende trip door herinneringen, dromen en fantasie.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ