Kikker Kiest: Volpone - Dood Paard

vr 15 september 2017

Kikker Kiest: Volpone

Dood Paard

Omdat deze voorstelling even virtuoos als bijtend satirisch is.

In Volpone doet Ben Jonson nauwelijks onder voor zijn tijdgenoot Shakespeare. In een duizelingwekkend web van intriges schetst hij de ordinaire hebzucht van ons mensen. Meedogenloos. De titelfiguur, een Venetiaanse edelman, is stinkend rijk en wakkert daarmee de afgunst aan van zijn omgeving. Wanneer zijn entourage in de waan verkeert dat hij stervende is, komt de een na de ander zijn gunst afdwingen in de hoop mee te delen in de erfenis. Iedereen wringt zich met zijn gevlei in de grootste bochten en draait zichzelf daarmee volledig vast. Dood Paard maakte een komedie die dat woord volledig verdient. Volpone werd dan ook geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. En als klap op de vuurpijl werden twee gastspelers genomineerd voor belangrijke acteursprijzen: Jorn Heijdenrijk, die de titelrol speelt, voor de Louis d’Or en Lotte Dunselman voor de Columbina.

EXTRA: Kikker Kletst met Florian Helwig
Voorafgaand aan de voorstelling gaat Harm Lambers in gesprek met dramaturg Florian Hellwig over de achtergronden van Volpone en auteur Ben Jonson.
(aanvang 20u00)
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website:Dood Paard
Met
Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Jorn Heijdenrijk, Manja Topper, Julian Maiwald, Lotte Dunselman en Michael Yallop
Tekst
Ben Jonson
foto: Sanne Peper

Later dit jaar zijn nog twee voorstellingen van Dood Paard te zien: Victor of de kinderen aan de macht en – in coproductie met Female Economy – Matglazen Vensters. Jorn Heijdenrijk is een van de spelers in Pointless International van Discordia en ’t Barre Land, dat in januari in Kikker te zien is; Lotte Dunselman is in het voorjaar te zien in haar eigen gezelschap Tg. Echo.

In Kikker Kiest halen we in iets meer dan tien dagen acht voorstellingen terug die we zelf heel graag nog eens willen zien, uit het vorige seizoen of soms van nog langer geleden. Omdat ze prachtig zijn, betekenisrijk of gewoon ook: plezierig. Die voorstellingen delen we graag (opnieuw of voor het eerst) met jou en vieren we – inmiddels al voor de vijfde keer – de variëteit van het theater!

Dood Paard bewijst speels bestaansrecht in Volpone.

De acteurs zijn de ware helden. Strak gespannen en vol overgave verrichten zij hier een krachttoer: Manja Topper, Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel op volle kracht, de jonge Lotte Dunselman als nieuwkomer en Jorn Heijdenrijk als Volpone. Zonder de anderen tekort te doen: die Jorn is om op te vreten zo goed.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ