Kikker Kiest: UR - Urland

  za 06 november t/m za 18 december

  Kikker Kiest: UR

  Urland

  Deze voorstelling is geweest
  Benieuwd naar andere voorstellingen van Urland? Bekijk hier alle voorstellingen van Urland

  Met oplopende korting naar twee of meer KikkerKiest-voorstellingen?


  Na drie door technologie gedreven voorstellingen keren de vier mannen van Urland terug naar waar het ooit allemaal mee begon: het plezier, de magie, maar ook het raadsel van het spelen. Niet langer meer een robot op toneel, geen virtual reality, nauwelijks een laptop. Nee, Thomas, Jimmy, Marijn en Ludwig doen het helemaal zelf. En ze beginnen helemaal opnieuw. Op een leeg toneel met alleen een verkleedkist. En met één vraag: wat kan hier, op die kale planken, allemaal gebeuren?

  EXTRA: Na afloop van de voorstelling is er in de foyer een nagesprek met de makers en het publiek.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  geweest
  voorstellingsinformatie
  website
  van en met
  Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet
  in coproductie met
  Theater Rotterdam
  Locatie
  Grote Zaal
  meer over KikkerKiest
  vx

  Wat volgt is een parade van korte scènes die alle uitersten opzoeken van wat er met theater mogelijk is en wat het ooit geweest moet zijn: schaduw- en maskerspel, heilig ritueel, kermistoneel en narrenspel, maar ook de wreedheid en geweld van Artaud. UR is echter meer dan vier zomaar spelende jongens. Met UR verweert Urland zich ook tegen theater dat zich voor het karretje van de commercie laat spannen, tegen de makkelijk te bedienen publieksgunst, tegen de opgelegde terreur van de marketing. Urland eist de toneelruimte (opnieuw) voor zichzelf op. Misschien naïef, maar wel gedreven door urgentie.

  tekst

  Urland is een Rotterdams performance-collectief dat bestaat uit Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet. Eerder was hun Internettrilogie bij ons te zien waarin Urland de werking van onze virtuele werkelijkheid onderzocht. UR was in maart te zien en verraste door het terugschakelen naar basale theatrale middelen. Behalve een selectie voor Kikker Kiest werd de voorstelling door de jury van het Theaterfestival ook uitgekozen als een van de meest belangwekkende van vorig seizoen. Later deze maand keert Urland terug met De UR-triënnale, remakes van twee oudere voorstellingen.

  Op hun soms inventieve, soms kneuterige wijze schetst het viertal in UR hun versie van de magie en de fantasie van theater. En daarmee weten ze voor even het cynisme over de gebrekkige slagkracht van het medium te neutraliseren. Hoe mooi is dat?

  NRC -

  UR is een belangrijke voorstelling, denk ik. Omdat de verbeeldingskracht van het medium trots en met overtuiging op het schild wordt gehesen. Niet als trofee. Maar als levendig pleidooi tégen moedeloosheid, walmend cynisme. En vóór de zuivere vorm als noodzaak én mededeling.

  De Groene Amsterdammer
  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ