Kikker Kiest: Unisono - Abke Haring / Toneelhuis

do 14 september 2017

Kikker Kiest: Unisono

Abke Haring / Toneelhuis

Kikker Kiest: Unisono omdat Abke Haring in deze voorstelling zo klein durft te zijn dat ze groots wordt.

Veel intiemer wordt een voorstelling zelden: Abke Haring ontvangt ons, het publiek, als het ware aan haar keukentafel. De vrouw die ze vertolkt laat de woorden vrijuit stromen, soms om een korte gebeurtenis van lang geleden terug te halen, soms om een dialoog te citeren die ze gisteren op televisie zag of om een kinderrijmpje te zingen, steeds weer datzelfde kinderrijmpje. Niet meer, niet minder. Door de woorden heen voel je het verlangen om greep te krijgen op het leven. Zoals in de muziek verschillende instrumenten samen één toon kunnen voortbrengen, unisono klinken dus, zo hebben al die woorden, hoe verschillend ook, hetzelfde oogmerk: de chaos in haar hoofd, in haar leven dus, te bezweren. Zonder er ogenschijnlijk veel voor te doen, haast onmerkbaar, weet Abke Haring ons met haar kraakheldere spel te vangen in deze “choreografie van woorden”. Op haar eentje aan die keukentafel, met toch één onzichtbare tegenspeler: de subtiele soundtrack van Jimi Zoet, die uiteindelijk de overhand neemt.

EXTRA: Kikker Kletst met Abke Haring
Na afloop van de voorstelling gaat Jolie Vreeburg in gesprek met Abke Haring over de voorstelling Unisono en de verhouding tussen personage en maker/acteur.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
van en met
Abke Haring
coaching
Peter Seynaeve
geluidsontwerp
Jimi Zoet
productie
Toneelhuis
foto: Kurt van der Elst

Unisono was twee jaar geleden bij ons te zien, maar nu pas weer beschikbaar voor Kikker Kiest. Later dit seizoen keert Abke terug met de voorstelling Platina.

In Kikker Kiest halen we in iets meer dan tien dagen acht voorstellingen terug die we zelf heel graag nog eens willen zien, uit het vorige seizoen of soms van nog langer geleden. Omdat ze prachtig zijn, betekenisrijk of gewoon ook: plezierig. Die voorstellingen delen we graag (opnieuw of voor het eerst) met jou en vieren we – inmiddels al voor de vijfde keer – de variëteit van het theater!

Haring staat recht. Een tikkeltje herboren. Zo voel je je ook na deze voorstelling. Een tikkeltje herboren. Magie is het.

Harings onzichtbare, maar des te hoorbaardere tegenspeler is een fantastisch geluidsontwerp van Jimi Zoet. Dit begint meditatief, met verre geluiden van vogels, maar bouwt gestaag op, met steeds prominentere elektronische geluiden, naar een harde ritualistische housedreun. Dit is het moment dat bij Haring de woorden tekort schieten. Een moment van een betoverende schoonheid.

de Volkskrant -
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ