Kikker Kiest: The automated sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties

do 01 januari

Kikker Kiest: The automated sniper

Julian Hetzel / Frascati Producties

Met oplopende korting naar twee of meer KikkerKiest-voorstellingen?


Twee mannen in een steriele witte ruimte, omgeven door achteloos neergelegde spullen van alledag. Bedachtzaam pakken ze wat ze zoal aantreffen – een emmer, een stoel, een kapstok – om het geheel te transformeren tot een kunstig geconstrueerd wankel bouwwerk. Steeds opnieuw, waarbij ze elkaar lijken uit te dagen. Kennelijk betraden we de heiligheid van de galerie, van de moderne kunst. Een wereld van beschaving met een gewichtigheid die ons doet lachen.
Maar dan kantelt het: beurtelings wordt een bezoeker gevraagd in te grijpen, mee te doen in wat nu een vrolijke computergame is die de witte ruimte transformeert tot een kleurig decor. En dan kantelt het verder. Naar daar waar spel geen spel meer is en de twee mannen doelwit worden van een gewelddadige en gevaarlijke kracht buiten de toneelwerkelijkheid.

The automated sniper drukt ons met de neus op de perversie van moderne oorlogen, waar de aanvaller zijn slachtoffers niet meer in de ogen hoeft te kijken om te doden.

EXTRA: Na afloop van de voorstelling is er in de foyer een nagesprek met de makers en het publiek.
terug <

voorstellingsinformatie
website
concept & regie
Julian Hetzel
dramaturgie
Miguel Angel Melgares
performance
Claudio Ritfeld, Bas van Rijnsoever, Akram Isam Lateef, Ana Wild
artistieke samenwerking
Joachim Robbrecht
machine artist
Hannes Waldschütz
decorontwerp
David Hünnemann
kostuum
Karianne Hoenderkamp
lichtontwerp
Nico de Rooij
techniek
Tijmen Bergman
productie
Frascati Producties
Locatie
Grote Zaal
meer over KikkerKiest
Harm Lambers
vx

Wanneer aan het einde van de show Bas van Rijnsoever met grote letters MAKE ART op de witte wand spuit, vervolgt hij de zin niet met ‘not war’, maar met GREAT AGAIN. Het is een cynische conclusie van een knap theatraal essay over de herijking van ons begrip van oorlog.

De even intelligente als indringende performance The automated sniper maakte Julian Hetzel anderhalf jaar geleden en sindsdien was de voorstelling op veel plaatsen in Europa te zien. De voorstelling won in 2017 de VSCD Mimeprijs en stond maart 2017 al eerder in Theater Kikker. Nadat het vorig jaar niet mogelijk bleek de voorstelling te hernemen voor Kikker Kiest, zijn we blij dat het nu, in de 2018-editie, alsnog lukt.
Julian Hetzel (1981) studeerde visuele communicatie aan de Bauhaus Universität Weimar. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam om zijn opleiding voort te zetten bij het masterprogramma van de AHK DasArts. Hetzel maakt werk op het snijvlak van performance, media en beeldende kunst, met een droog gevoel voor humor en een politieke ondertoon.

Slimme stapeling van ideeën over spel (toneelspelen) en spel (videogames) en over kunst en oorlog.

Parool
foto's: Bas de Brouwer
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ