Kikker Kiest: Het lijden van de jonge Werther - Eline Arbo / Toneelschuur Producties

do 01 januari

Kikker Kiest: Het lijden van de jonge Werther

Eline Arbo / Toneelschuur Producties

Met oplopende korting naar twee of meer KikkerKiest-voorstellingen?
Lees meer over de gratis inleiding om 19u30.


Het werd een debuut waar de vonken van af spatten: net afgestudeerd regisseur Eline Arbo maakte van Goethe’s vermaarde roman een voorstelling die veel (zo niet alles) bevat: hedendaagse vormgeving achteloos gemixt met achttiende-eeuwse taal, muziek die heen en weer pendelt tussen vrolijke pop, schlagers en klassieke stemmigheid, filosofische beschouwingen en ongeremde emotie. Arbo en haar drie acteurs doen ondertussen Goethe volledig recht: net als in de oorspronkelijke (brieven)roman word je meegezogen in de tragiek van een jongeman die in zijn al te romantische wereldbeeld geen maat kan houden.
terug <

voorstellingsinformatie
website
regie en bewerking
Eline Arbo
tekst
Johann Wolfgang von Goethe
met
Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdens
Locatie
Grote Zaal
meer over KikkerKiest
Harm Lambers
vx

Het lijden van de jonge Werther is het verhaal van een noodlottige driehoeksverhouding. De jonge titelfiguur verliest zijn hart aan Lotte, die op haar beurt háár hart al heeft beloofd aan Werther’s boezemvriend én tegenpool Albert, een belofte die ze niet kan en wil breken. Acteurs Victor IJdens, Dieuwertje Dir en Sander Plukaard maken er prachtige vertolkingen van. “Schön ist die Jugendzeit” zingen ze – nog onbekommerd – aan het begin, zich dan nog niet bewust van het noodlot dat aan de jeugdige onschuld in één klap een einde zal maken.

Het lijden van de jonge Werther werd afgelopen seizoen genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

In Arbo’s felgekleurde, eclectische visie wordt de lijdensweg van de al te idealistische Werther een groot expressionistisch theaterfeest. Met elementen uit de jaren zeventig en van nu, klassieke muziek en pop en drie spelers die afwisselend ironisch en bloedserieus hun rol inkleuren.

Volkskrant -

Eline Arbo is een jonge maker bij Toneelschuur Producties. Zij studeerde in de zomer van 2016 af aan de Regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en viel daar op met haar afstudeervoorstellingen Manifesten en Antigone. Arbo zoekt met haar voorstellingen naar de koppelingen tussen klassieke thema’s en de sociaal maatschappelijke implicaties voor de wereld van nu. In oktober staat ze weer in onze Grote Zaal, dan met haar nieuwe voorstelling De Revolutionairen. Het lijden van de jonge Werther was in november 2017 bij ons te zien.

(…) de voorstelling swingt in het ritme van Werthers rusteloze hartenklop. Regisseuse/bewerkster Eline Arbo vermijdt elk sprankje melodrama, neemt de botsende hartstochten niettemin bloedserieus en pompt er tegelijk licht en lucht in.

Trouw -
foto's: Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ