Kikker Kiest: De Zaak Shell - Kikker Kiest Experiment: Een ode aan... | Afra Ernst

do 23 september

Kikker Kiest: De Zaak Shell

Kikker Kiest Experiment: Een ode aan... | Afra Ernst

Onze voorstellingen zijn alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Lees hier meer.

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi. In De zaak Shell – dé hitvoorstelling van vorig seizoen - komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de onafhankelijke NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De oliegigant is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen: twee keer zoveel als heel Nederland bij elkaar. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Milieudefensie roept burgers op zich aan te sluiten als mede-eiser in een deze zaak. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.

Musia Mwankumi is voor haar rol in De zaak Shell genomineerd voor de Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. Jaap Spijkers is voor zijn rol in deze voorstelling genomineerd voor de Arlecchino, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol.

Extra: om 19:30 uur Kikker Kiest Experiment
Voorafgaand aan je bezoek aan deze voorstelling zie je om 19:30 uur een voorproefje van een voorstelling van een jonge maker. Tickets voor dit voorproefje kosten € 4,- en koop je tegelijk met je ticket voor de Kikker Kiest voorstelling.


Een ode aan… – Afra Ernst
In alle kwetsbaarheid deelt danseres Afra Ernst in deze krachtige danssolo een intens persoonlijk verhaal, haar ervaring met misbruik. Een reis door haar hart, een vrouwelijk hart, een moederhart. Een hart dat emotioneel gestruggeld heeft met deze levenservaring en haar identiteit. Winnaar van de Vakjuryprijs van Café Theater Festival Utrecht 2020.
terug <

wachtlijst >
data & tijden
voorstellingsinformatie
Concept, tekst en spel
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit
spel
Jaap Spijkers, Janneke Remmers, Musia Mwankumi (stage)
eindregie
Erik Whien
vormgeving
Maarten van Otterdijk
geluidsontwerp
Christiaan Verbeek
dramaturgie
Freek Vielen
beeld
Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Tom Bouman
Met steun van
Milieudefensie, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vlaamse gemeenschap.
Locatie
Grote Zaal
de_zaak_shell_voorstelling
Karin Jonkers

De toekomst is onzeker, en de aarde staat op instorten, we realiseren het ons elke dag opnieuw. Niet bij de pakken neer zitten, en theater maken, en doorspelen, en dan ook nog eens een zo belangrijk onderwerp zo toegankelijk maken – dat is meer dan hoopvol. Het getuigt namelijk van grote klasse.

De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn beiden schrijver en theatermaker. In 2017 maakten zij bij Frascati Producties Tenzij je een beter plan hebt (in coproductie met De Nwe Tijd, 2017) over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. Dit project vormde de opmaat voor De zaak Shell. Anoek Nuyens (1984) maakte daarnaast bij Frascati Producties ook de voorstellingen Hulp (2015), Zwijgend Pamflet (2016) en Pronk (2019). Rebekka de Wit (1985) is onderdeel van het Vlaamse collectief De Nwe Tijd en stond eerder in Theater Kikker met o.m. de serie Heimat, Ik weet er te weinig van (2013) en Maandagavond On Tour.

Karin Jonkers
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ