Kikker Kiest: De Odyssee - Theatergroep Aluin

do 01 januari

Kikker Kiest: De Odyssee

Theatergroep Aluin

Met oplopende korting naar twee of meer KikkerKiest-voorstellingen?
Lees meer over de gratis inleiding om 19u30.


Aluin brengt de ruim zeshonderd pagina’s van Homerus’ Odyssee terug tot een voorstelling van net iets meer dan een uur. Zonder decor, met slechts een enkel rekwisiet, nemen Hiske Eriks, Boris van Bommel en Jilles Flinterman ons mee op een reis die tien jaar duurt. Over de woeste zee, langs monsters en cyclopen, langs verleidelijke nimfen en vijandige volkeren. Pas dan kan Odysseus uit Troje terugkeren bij zijn vrouw Penelope.

Van de Griekse goden toont Aluin de kleingeestigheid, van de titelheld zijn moed en sluwheid, maar ook zijn pedante ijdelheid. De Odyssee is bij Aluin een avonturenverhaal van ouderwetse allure: meeslepend van begin tot eind, doorspekt met intelligente humor. Een lesje oude Grieken waar het plezier vanaf spat.
terug <

voorstellingsinformatie
website
bewerking en teksten
Erik Snel
vertaling
Patrick Lateur – Odyssee, een zwerver komt thuis
regie
Victorine Plante
spel
Boris van Bommel, Hiske Eriks, Jilles Flinterman
Locatie
Grote Zaal
meer over KikkerKiest
Harm Lambers
vx

Met De Odyssee bewijzen de acteurs van Aluin, schrijver Erik Snel en regisseur Victorine Plante hun steeds grotere meesterschap: met de meest eenvoudige middelen leven blazen in iconische, complexe verhalen. In het voorjaar speelde de voorstelling maar liefst vijftig keer op middelbare scholen. Daarna via ons andere theater in Leidsche Rijn drie avonden in de open lucht in Castellum Hoge Woerd. Kikker Kiest biedt de primeur in een theaterzaal.

Dit is theater op zijn compactst: tekst en acteurs, meer niet. En dan toch zo’n ongehoord fantastische, Game of Thrones-achtige wereld neerzetten als die van Odysseus, waarin het als publiek heerlijk ronddolen is. Knap.

Volkskrant -

Het Utrechtse gezelschap Aluin staat garant voor oersterke verhalen en is al meer dan vijfentwintig jaar kind aan huis in Theater Kikker, de afgelopen jaren onder meer met (It sucks to be) Helena, De wraak van Ifigeneia, Antigone Unplugged en de Maliebaanmonologen. Ook maakte Aluin furore met Ken je klassiekers!, ultrakorte hervertellingen van tragedies, Shakespeare-repertoire en Bijbelverhalen. De Odyssee werd gemaakt voor het onderwijs en was nog niet eerder in Kikker te zien. In december en juni komt Aluin terug naar Theater Kikker, eerst met het derde deel van het drieluik De Vaderlandse Oorlog, om in juni nog even flink uit te pakken met alle drie de delen tijdens een heuse De Vaderlandse Oorlog-marathon.

Zo volkomen eenvoudig en puur een toneelstuk brengen, dat kan dus. Toneel heeft geen opsmuk nodig om bijzonder te zijn.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ