Monsteren! - januari-editie

do 14 januari 2021

Monsteren!

januari-editie

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Monsteren? Bekijk hier alle voorstellingen van Monsteren
Door de aangescherpte coronamaatregelen kan deze voorstelling helaas niet doorgaan. Heb je tickets, dan ontvang je van ons bericht.

In Monsteren! proberen makers hun laatste hersenspinsels uit op het publiek. Resultaat is een avond vol verse teksten, voorproefjes en theatrale momenten. Deze editie; criticasters onder de loep en de langverwachte presentatie van winnaar van het Café Theater Festival 2020. Nu nog intiemer. Wees er als eerste bij en maak het mee.

HET Collectief (Hele Erge Thema’s)- Droomvlucht
HET Collectief is meningmoe. Waarom geven we zo graag onze mening? Misschien is het beter te luisteren naar wat iemand bedoelt, in plaats van als een emotieloze Pavlov-hond aan te slaan op iedere feitelijke onjuistheid.

Criticasters – in het theater en het dagelijks leven – formuleren zo snel mogelijk hun oordeel, maar dient hun kritiek dat wat ze afkraken nog? Weten ze zelf nog wat ze zeggen en waarom? Hun ego’s vinden het belangrijker gehoord te worden, dan verder te denken. Droomvlucht begint als een beeldende performance waarin de natuur centraal staat, maar verandert als twee recensenten de voorstelling onderbreken. Hebben theatermakers / mensen snelle criticasters nodig om zich te ontwikkelen?

B zegt:

‘Hoewel A relevante vraagstukken neerlegt over dit hedendaagse toneelwerk, is deze intelligentsia er niet in geslaagd haar relaas iets van diepte over klimaatverandering mee te geven, zoals zij zelf wenste te zien.’

Als B zelf nog snapt wat dat betekent…

HET hoopt dat we Droomvlucht kunnen zien als de natuur. Een ervaring in ons opnemend en waarderend, niet eindigend met een recensie. In Monsteren! tonen zij een fragment van 30 minuten van de voorstelling in wording. Wordt de avond een nachtmerrie of een droom? Oordeel zelf!

Van en met: Rick Snelderwaard, Janneke Jansen, Eileen Graham, Annelies Appelhof, Sjaan Hofstede en Ischa Heijnen.

De Winnaar van het Café Theater Festival Utrecht 2020
Afra Ernst- Een Ode aan…
Eén weekend per jaar vormden de kroegen van Utrecht het decor voor korte voorstellingen van talentvolle theatermakers. Het Café Theater Festival vermengt podiumkunsten en cafés tot een plek waar niets is wat het lijkt. Je barkruk wordt ineens een podium en een luidruchtige stamgast blijkt een acteur. Van 5-8 maart vond het festival plaats in een nog andere realiteit. Het weekend daarop zouden we in onze foyer de winnaar van de vakjury prijs tonen. Maar toen veranderde de wereld. Nu negen maanden later laten we alsnog deze terechte winnaar zien in de kleine zaal.

In Een Ode aan… deelt danseres Afra Ernst in alle kwetsbaarheid haar ervaring met misbruik. Een reis door haar hart, een vrouwelijk hart, een moederhart. Een hart dat emotioneel gestruggeld heeft met deze levenservaring en haar identiteit. De jury in maart 2020: ‘kwetsbaar, open en toch ook krachtig, haar voorstelling is een persoonlijk verhaal met een grote relevantie waarin de noodzakelijkheid goed voelbaar is voor het publiek’.

Van en met: Afra Ernst, Het Café Theater Festival en M.

 
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Locatie
Kleine Zaal
Maarten de Leeuw

Over HET Collectief (Hele Erge Thema’s)
HET Collectief (Hele Erge Thema’s) keek de afgelopen jaren vanuit helikopterview naar Het Onkruid Mens. Met hun stukken Komt het snor?Nou mag ik toch vinden is toch mijn mening en Keihard ontspannen, vroegen ze zich af waar het mis gaat in communicatie, meningdrukte en ambitie. Nu komt HET met Droomvlucht, over snelle oordelen. Ze werken altijd vanuit een thema, waar ze herkenbaar maar licht absurdistisch, wrangkomisch montage- en metatheater over maken. Beeldend en rationeel, intuïtief en veel te lang over na gedacht, maken we theater voor het onderbewuste en het bewuste, om dingen opnieuw te kunnen zien en nieuwsgierig te blijven naar de ander. Geestig en filosofisch, moet ons theater moet voelen als een open gesprek, waar niet direct een antwoord op hoeft te komen.

Over Afra Ernst
Choreograaf en danseres Afra Ernst studeerde in 2012 af als danser aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. In de jaren daarna werkte ze onder meer samen met het Australian Dance Theater, DOX en IRCompany. Eerder dit jaar ging haar solo Een ode aan… in première op het Café Theater Festival. Ze won zowel de Juryprijs als de prijs van de Wijkjury met de voorstelling. Afgelopen november deed ze een residentie bij het Huis Utrecht waar ze onderzoek deed naar haar relatie tot haar geloof. Ze maakte een vertaling van het islamitische gebed naar dans en verdiepte zich hierin met nog 3 andere dansers uit de hiphopscene.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ