ondersteund door de Coproducers - Urland / Coproducers / Productiehuis Rotterdam

di 27 september 2016

ondersteund door de Coproducers

Urland / Coproducers / Productiehuis Rotterdam

In deze apotheose van de internettrilogie vraagt performancecollectief Urland zich af wat er gebeurt als objecten zichzelf kunnen vermenigvuldigen en worden geprogrammeerd met een eigen ethiek. Een ‘slimme’ lantaarnpaal stuurt straks een mailtje naar het hoofdkantoor als de lamp kapot is, terwijl oorlogen tegenwoordig door cruise missiles en drones veranderd zijn in computergames. Twee voorbeelden van wat ‘intelligente dingen’ kunnen veroorzaken: gemak en gevaar.

Na de ontdekking van het internet in deel I: MS DOS/Prometheus geketend, en de explosie van het Wereld Wijde Web in de jaren ’90 in deel II: EXPLORER/Prometheus ontketend, is het nu tijd voor een blik in de toekomst op het ‘Internet of Things’. URLAND maakt plaats voor de dingen en creëert zo een futuristisch, politiek strijdtoneel. Met 3D-printers en Martin Heideggers essay ‘Das Ding’ als werktuig, wordt de Prometheusmythe tot het uiterste doorgedreven. Heidegger zelf stelde immers: ‘de vraag wat is het ding, is de vraag wat is de mens’.

EXTRA op wo: nagesprek met Sebastian Kox (gamebedrijf One Seconds) en op do: inleiding door dramaturg Florian Hellwig (aanvang 19u30 in de foyer).
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Concept/spel
Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet, Eric Joris
Dramaturgie
Florian Hellwig
Productieleiding
Sarah Steeman
Productie
Productiehuis Rotterdam & De Coproducers
©Jochem Jurgens

Urland bestaat uit Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet. Sinds hun studie aan de Toneelacademie in Maastricht maken ze beeldende, muzikale en fysieke performances die het publiek confronteren met een radicale theatervorm en operateske, universele thema’s en vragen. Eerder waren House on Mars: Pixel Rave en Kwartet in Kikker te zien. Urland heeft zich aan Productiehuis Rotterdam verbonden voor een meerjarig begeleidingstraject. Op dit moment maken ze een triologie over internet. Vorig jaar waren MSDOS/Prometheus geketend en EXPLORER/ Prometheus ontketend te zien in Kikker. Voor EXPLORER/ Prometheus ontketend (2015) en BEDTIME STORIES (2016) werd URLAND genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs.

Het derde deel van de internet-trilogie van Urland is een verrassend transparante voorstelling geworden.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ