Infidèles - STAN

  do 27 januari

  Infidèles

  STAN

  “Je hebt een voorstelling als deze drie elementen aanwezig zijn: het woord, de toneelspeler, de toeschouwer.  Dat is al wat je nodig hebt, je hebt niets anders nodig om het mirakel te laten plaatsvinden. “

    - Ingmar Bergman, Na de repetitie

  Stan en De Roovers slaan de handen ineen met deze voorstelling over een driehoeksverhouding die faliekant afloopt, over leugens en bedrog en wat dat met ons doet. Een tragedie over het gewone leven die zowel op micro- als op macroniveau herkenbare menselijke mechanismen blootlegt en haarfijn in kaart brengt. Dit alles in de gekende STAN-stijl gebracht met de nodige luchtigheid en afstandelijkheid.

  Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition (Na de repetitie, eerder te zien in Theater Kikker), keert STAN terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman. De behoefte om dieper in het werk van Bergman te graven wordt gedeeld door de Roovers, coproducent van deze nieuwe voorstelling. Voor het eerst wordt samengewerkt met Ruth Becquart, de laatste jaren vooral bekend door haar televisiewerk.

  Infidèles baseert zich op het gelijknamige scenario uit 1996 en op 'Laterna Magica', zijn autobiografie, verschenen in 1987.  De voorstelling wil hulde brengen aan Ingmar Bergman als schrijver. In ‘Infidèles’ gaat Bergman ook zelf in dialoog met zijn personages en wordt de ik-figuur van de schrijver in de voorstelling verwerkt. Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield. Onbevangen zullen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting komen. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  www.stan.be
  www.deroovers.be
  tekst
  Ingmar Bergman
  vertaling
  Vincent Fournier
  van en met
  Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen
  kostuums
  An D'Huys
  lichtontwerp
  Stef Stessel
  productie
  STAN en de Roovers
  coproductie
  Festival D’Automne (Paris), Théâtre de la Bastille (Paris), Théâtre Garonne (Toulouse)
  Locatie
  Grote Zaal
  tg_Stan_infideles
  Stef Stessel

  Je wordt heel snel gegrepen en gepakt door het ongelooflijke spel van de acteurs die luchtigheid en stiltes in de dialogen brengen. Dat noemt Frank Vercruyssen ‘er lucht en ironie inleggen’. Je kan het ook afstandelijkheid noemen. Niets wordt benadrukt of overdreven gespeeld, alles wordt elegant en eenvoudig gezegd. Hartstocht, pijn, de kindertijd en de liefde schemeren door in het stuk. Eenvoudige taferelen uit het leven, loom moderato gespeeld, zonder haast, door deze vier uitzonderlijke acteurs.

  Stéphane Capron, Sceneweb, 11 september 2018

  Wat het boeiend en verslavend maakt, is de schijnbare eenvoud van de dialogen.

  Alicia Dorey, Les 5 Pièces, september 2018

  Het is een stuk dat insijpelt en twee dagen later nog altijd door mijn geest spookt.

  Axel Ito, (ceci n'est) Pas une critique, 12 september 2018

  Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is het theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen die elkaar eind jaren tachtig ontmoeten aan het Conservatorium van Antwerpen. Het gezelschap opereert vanuit het democratische beginsel dat iedereen over alles meebeslist, van tekstkeuze, decor en belichting tot kostuums en affiches. STAN stelt de toneelspeler centraal en gelooft sterk in het principe van de soevereine acteur: hij is zowel speler als maker. STAN koestert een rotsvast geloof in de ‘levende’ kracht van theater: de voorstelling is geen reproductie van een aangeleerd iets, maar wordt elke avond opnieuw gecreëerd, samen met het publiek.

  de Roovers is een Antwerps theatercollectief van de vier toneelspelers/makers Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente. Ze werken nooit met een regisseur: elk maakproces is een gezamenlijk zoeken naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs verdiepen zich in teksttheater, waarbij ze klassiek repertoire van onder andere Shakespeare, Tsjechov en Aischylos naar hun hand zetten of gaan aan de slag met hedendaagse schrijvers als Paul Auster en Judith Herzberg. Maar evengoed maken ze theater voor kinderen of wagen ze zich aan muziektheater.

  Stef Stessel
  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ