Iemand die slaapt - BOG / Het Zuidelijk Toneel

wo 23 januari 2019

Iemand die slaapt

BOG / Het Zuidelijk Toneel

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van BOG / Het Zuidelijk Toneel? Bekijk hier alle voorstellingen van BOG / Het Zuidelijk Toneel
‘Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.’

Een muzikale voorstelling waarin BOG. de woorden van een van hun grootste inspiratiebronnen, de Franse schrijver Georges Perec, herleest om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar te maken.

Voor Iemand die slaapt maakt BOG. voor het eerst een voorstelling op basis van een bestaande tekst. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren ‘60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.

EXTRA op wo: nagesprek met de leden van BOG.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
van en door
Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen
slagwerk
Nina de Jong
originele tekst
Georges Perec
vertaling
Rokus Hofstede
tekstbewerking
BOG.
eindregie
Erik Whien
dramaturgie
Roos Euwe
Locatie
Grote Zaal
Lisa, Benjamin, Judith en Sanne in gesprek over Iemand die slaapt
vx
BOG_Jan_Rymenans (4)

Wiskundige abstracties als houvast in chaotische wereld […] een geslaagde theaterversie.

BOG. slaagt erin van deze op het eerste gehoor statische tekst, vertaald door Rokus Hofstede, wervelend toneel te maken. Cruciaal is de opbouw, als een muziekstuk: het begin is traag, aarzelend en fluisterend, bijna onhoorbaar. Geleidelijk neemt het tempo toe en draait het witte podium rond als een kermisattractie. De acteur en de drie actrices draaien mee en fluisteren hun tekst niet langer, ze slingeren de woorden de zaal in. Slagwerker Nina de Jong, die aanvankelijk geruis met borstels en drumsticks oproept, explodeert in een supersolo vol felle ritmen.

NRC -

BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen; dat mede werkt onder de vleugels van het Zuidelijk Toneel. Sinds 2013 maakt BOG. werk vanuit het verlangen naar overzicht, naar het benoemen, het uitzoomen, het rangschikken en opsommen van alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken.

BOG. stond eerder  al met de voorstellingen MEN. de mening herzien (2015), ONE. (2015), GOD. (2015) en KID. (2018) in Theater Kikker.

Foto's: Jan Rymenans

Ze hebben Perecs tekst ingekort en licht geactualiseerd, zonder daarbij al te veel invulling aan het leven en de omgeving van het personage te geven. Dat maakt – in combinatie met de consequente jij-vorm van de tekst – enerzijds dat je je er als toeschouwer sterk mee verbindt, anderzijds versterkt dat het gevoel dat het personage alle binding met zichzelf en het leven kwijt is.

Parool
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ