Iemand die slaapt - BOG / Het Zuidelijk Toneel

  wo 23 t/m do 24 januari

  Iemand die slaapt

  BOG / Het Zuidelijk Toneel

  ‘Op een dag als deze, wat later, wat eerder, ontdek je zonder verrassing dat er iets mis is, dat je, om het zonder omwegen te zeggen, niet weet hoe je moet leven, dat je dat nooit zult weten.’

  Een muzikale voorstelling waarin BOG. de woorden van een van hun grootste inspiratiebronnen, de Franse schrijver Georges Perec, herleest om het alledaagse, het tijdloze, het eenzame en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar te maken.

  Voor Iemand die slaapt maakt BOG. voor het eerst een voorstelling op basis van een bestaande tekst. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs eind jaren ‘60. Terwijl de wereld op springen staat, neemt hij niet langer deel aan het leven dat hij verwacht wordt te leiden. Perec schreef de tekst in de je-vorm waardoor jij als publiek direct wordt aangesproken. Alsof jij je terugtrekt. Alsof jij het bent die wandelt, kijkt, registreert, niet oordeelt, poogt niet te verlangen, niets zoekt, niets vindt.

  EXTRA op wo: nagesprek met de leden van BOG.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  van en door
  Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen
  slagwerk
  Nina de Jong
  originele tekst
  Georges Perec
  vertaling
  Rokus Hofstede
  tekstbewerking
  BOG.
  eindregie
  Erik Whien
  dramaturgie
  Roos Euwe
  Locatie
  Grote Zaal
  Lisa, Benjamin, Judith en Sanne in gesprek over Iemand die slaapt
  vx
  BOG_Jan_Rymenans (4)

  BOG. is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen; dat mede werkt onder de vleugels van het Zuidelijk Toneel. Sinds 2013 maakt BOG. werk vanuit het verlangen naar overzicht, naar het benoemen, het uitzoomen, het rangschikken en opsommen van alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken.

  BOG. stond eerder  al met de voorstellingen MEN. de mening herzien (2015), ONE. (2015), GOD. (2015) en KID. (2018) in Theater Kikker.

  Wiskundige abstracties als houvast in chaotische wereld […] een geslaagde theaterversie.

  Foto's: Jan Rymenans

  Ze hebben Perecs tekst ingekort en licht geactualiseerd, zonder daarbij al te veel invulling aan het leven en de omgeving van het personage te geven. Dat maakt – in combinatie met de consequente jij-vorm van de tekst – enerzijds dat je je er als toeschouwer sterk mee verbindt, anderzijds versterkt dat het gevoel dat het personage alle binding met zichzelf en het leven kwijt is.

  Parool

  terug naar boven Λ