I am a solo - HKU Acteursopleiding

do 01 januari

I am a solo

HKU Acteursopleiding

De meest opvallende afstudeersolo’s van de HKU acteursopleiding vormen tezamen een heus festival. Vier dagen lang een gevarieerd programma met portretten van jonge mensen die worstelen met zichzelf en hun ambities in het leven. Filosofische kwesties onder ogen proberen te komen en zo de zin van het bestaan willen ontrafelen. Of gewoon ten onder gaan aan zelfgecreëerde tragedies.

di 11 & wo 12 oktober:
Liza Kollau | Silviah
Birgit Welink | Was bleibt
do 13 & vr 14 oktober:
Sam Ghilane | Waar ik straks was
Joep Hendrikx | Ik was de toekomst

Extra op donderdag: nagesprek

 
terug <

voorstellingsinformatie
Solo Liza Kollau © Baldwin Henderson

Liza Kollau | Silviah
In juli 2016 studeerde Liza Kollau af als actrice aan HKU Theater met haar afstudeersolo Sylviah “Buried alive in the Blues”. Ze heeft voor deze solo onderzoek gedaan naar het leven van schrijfster en dichteres Sylvia Plath en haar man Ted Hughes. In de voorstelling Sylviah “Buried alive in the blues” is Liza in het hoofd gekropen van Sylvia waar ze terecht komt in de totale chaos en waanzin van een mensenbrein waar geen onderscheid meer bestaat tussen gedachtes, fantasieën en de droomwereld.
“Was ik maar Alice want dan keek niemand mij raar aan, dan vertegenwoordigen jullie de rare personages in mijn leven. Maar volgens mij ben ik in datzelfde gat gevallen als Alice”

Birgit Welink | Was bleibt
Maffe theatervoorstelling met live muziek waarin de maker een zoektocht onderneemt naar kunst. Birgit Welink gaat op zoek naar de eerlijkheid van kunst. Ze is niet bang voor lelijkheid, grootsheid of intimiteit. Ze laat zich inspireren door twee Duitse kunstenaars: Heiner Müller en Jonathan Meese.Was Bleibt is een visuele trip geworden, compleet met sneeuwlandschappen, onderwatertaferelen en sprekende schilderijen. Een serieuze én grappige theatervoorstelling gemaakt vanuit verwrongen poëzie, met muziek van Luana Soro: van kalme accordeons tot explosief tromgeroffel. Een voorstelling om je te verbazen en verwonderen en je ogen zo ver mogelijk open te houden om zelfs het kleinste detail niet te missen.

Sam Ghilane | Waar ik straks was
Onze herinneringen zijn alles wat we hebben: aan voorbije tijden, aan plaatsen waar we ooit waren, aan mensen die er niet meer zijn. Maar waarom is herinneren soms zo pijnlijk? En kunnen ervaringen die niet worden gedeeld toch voortleven, zelfs van generatie op generatie? De oma van Sam Ghilane werd geboren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In deze solo, ontwikkeld in samenwerking met Carole van Ditzhuyzen (Tijdelijke Samenscholing), neemt Sam de altijd wat vreemde en moeizame relatie met haar oma onder de loep. Een persoonlijk en tegelijk universeel verhaal over herinneringen die niet én wel van jou zijn.

Joep Hendrikx | Ik was de toekomst
Joep Hendrikx liet zich in deze solo inspireren door de muziek van David Byrne. Hij koos 6 nummers van de wereldberoemde ‘Knee Plays’ die David schreef voor Robert Wilson. Op die nummers schreef hij een tekst. Een verhaal over een man die controle over zijn leven wil. Die alles archiveert omdat hij doodsbang is alles te verliezen. Tot de man het op een dag te druk krijgt en zijn werk uit handen geeft.
Een modern sprookje over hoe wij ons laten regeren door ons werk, maar vooral door ons ego. Hoe ons ego alles overneemt. Kom langs, en wees getuige van de begrafenis van een ego.

 


terug naar boven Λ