How to play Francesca Woodman - How to play Francesca Woodman

di 10 maart 2015

How to play Francesca Woodman

How to play Francesca Woodman

Het rijke oeuvre van zelfportretten en naaktstudies van fotografe Francesca Woodman, die in 1981 op 22-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, was de inspiratiebron van regisseur Arie de Mol voor deze voorstelling die bij de première in het voorjaar van 2014 door pers en publiek bejubeld werd. In een tekst van dichteres des vaderlands Anne Vegter en toneelschrijver Erik-Ward Geerlings is de rol van Woodman over vier verschillende actrices verdeeld. Elk vertegenwoordigt een ander aspect van haar persoon: seksueel, manisch, depressief en ambitieus. Ondersteund door ingenieuze videobeelden belichten ze samen de woekerende onrust, dwangneuroses, hunkering naar liefde en erkenning die de bron van Woodman’s kunstenaarschap waren.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
regie
Arie de Mol
tekst
Erik-Ward Geerlings, Anne Vegter
spel
Nadia Amin, Lore Dijkman, Nina Fokker, Jessie Wilms
Ben van Duin

Voorstellingen van Arie de Mol gaan over zwoegers, ploeteraars en antihelden, over idealisten en twijfelaars. Hij beziet zijn personages met mededogen, kritisch, maar nooit met cynisme. In een geheel eigen, expressieve speelstijl weet hij zijn inhoudelijk engagement te combineren met humor en toegankelijkheid. Per 1 januari 2015 treedt Arie de Mol terug als artistiek leider van Toneelgroep Maastricht om dezelfde functie te gaan vervullen bij Toneelgroep De Appel in Den Haag.

Arie de Mol (…) laat zijn voorstelling uiteindelijk niet over de persoon maar over de kunst gaan. Over de grenzen en de oneindigheid van de verbeeldingskracht. En over de contradictio in terminis die “realistische kunst” is. Dat zijn actuele onderwerpen. Opmerkelijk theater.

De Volkskrant -

Soms lijkt De Mol bijna huiverig om de taal te laten klinken: als een actrice de emotie van de woorden geëxalteerd nog eens uitbeeldt. Het excuus ligt voor de hand: ook zo speel je Francesca Woodman.

NRC Handelsblad -
Ben van Duin

Wát een explosie van talent! Deze voorstelling (…) dreunt nog lang na.

De Limburger
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ