Het waarom beantwoord - Mathieu van Wijdeven/Productiehuis Theater Rotterdam

  do 02 t/m vr 03 december

  Het Huis Utrecht

  Het waarom beantwoord

  Mathieu van Wijdeven/Productiehuis Theater Rotterdam

  Deze voorstelling vindt plaats in Het Huis Utrecht, Boorstraat 107 Utrecht

  Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over deze voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het ene nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld.

  Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer Mathieu het begin van het stuk leest, beseft hij meteen dat hij Rustwijk moeten eren met een eigen onemanshow.

   t goede gedaan waar uw hart het gebied;
  ‘t schoone vertolkt, waar uw geestdrift het ziet
  en nooit gevraagd, in geen enkel geval,
  wat er de wereld van oordelen zal.

  In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen G.G.T. Rustwijk en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Concept, tekst en spel
  Mathieu Wijdeven
  Regiecoach
  Nina de la Parra
  Artistiek advies en tekst
  Raoul de Jong
  Lichtontwerp
  Scott Robin Jun
  Kostuum
  Hanne Pierrot
  Locatie
  Het Huis Utrecht
  mathieu_van_wijdeven
  Bart Grietens

  Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatraal performer. Zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. Hij vormt hij samen met Nick Bos het collectief Firma Draak die al regelmatig in Theater Kikker te zien is geweest met o.a. RO-BOT, Cube to, Ultimate Cube en Japanse Meisjes. Ook speelde hij o.a. bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater.

  Het waarom beantwoord is de eerste productie die Mathieu maakt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam. Ook bij deze voorstelling begon Mathieu het proces van zijn voorstelling met een installatie. Deze keer vormde het portret van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk het uitgangspunt. Mathieu werkt in deze productie voor het eerst samen met zijn nicht en theatermaker Nina de la Parra. Zijn buurman en schrijver Raoul de Jong, die zich voor zijn eigen voorstelling en volgende boek verdiepte in Surinaamse helden, begeleid hen als dramaturg.

  Bart Grietens
  • Caro_Derkx_voorstelling
   >

   Kikker Kiest: A portrait of the Artist in red, yellow & blue | Frascati Theater / Caro Derkx - Kikker Kiest Experiment: The Neighbor’s house | Eleni Palogou

   theater

   Kikker Kiest: A portrait of the Artist in red, yellow & blue | Frascati Theater / Caro Derkx - Kikker Kiest Experiment: The Neighbor’s house | Eleni Palogou

   theater

  • >

   Heartscore - Maarten Heijnens & Anthony van Gog

   language no problem  performance

   Heartscore - Maarten Heijnens & Anthony van Gog

   language no problem  performance

  • theatergroep-aluin
   >

   Terug uit Troje Tweeluik - Theatergroep Aluin

   theater

   Terug uit Troje Tweeluik - Theatergroep Aluin

   theater

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ