Heilige Oorlog - 't Barre Land

  do 20 t/m za 22 januari

  Heilige Oorlog

  't Barre Land

  Tijdens een lezing in 1983 snijdt de jonge toneelschrijver Rainald Goetz (1954) zich met een scheermes in zijn voorhoofd, terwijl hij zegt: In mijn hoofd gaat een wild dier tekeer. Waarom zit het denken in mij als het slechts een denken is tegen mij? (...) Jullie mogen mijn hersens hebben. Drie jaar na deze bloederige performance deelt hij de volgende mokerslag uit met het drieluik ‘Krieg’ waarvan het eerste deel, Heilige Oorlog, een provocatieve aanklacht is tegen de hersenlozen, de nietdenkers.

  In Heilige Oorlog is het geweld de nieuwe religie. Het beschrijft in een slapstick stoet van scènes een samenleving die aan totalitarisme wordt onderworpen en aan hersenloosheid lijdt. Een woordenbombardement waarin evenveel verwijzingen naar de grote Europese revoluties door elkaar schieten als de zin bier kun je blijven drinken, dat is het goede van bier voorbij komt, als in een absurdistische nachtmerrie. Waarin het geweld op de achtergrond plaatsvindt, of op straat of van horen zeggen, niet precies wetend waarvandaan en door wie en waarom, en waar passerende burgers, verantwoordelijke dienstdoende mondige burgers, zwalkend zingende burgers, zeer treurige burgers en ten dode opgeschreven burgers meeroepen in deze denderende partituur, of zich juist in een absolute staat van ontkenning bevinden.
  terug <

  tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Productie
  ’t Barre Land
  Van en met
  Vincent van den Berg, Margijn Bosch en Czeslaw de Wijs
  Muziek en compositie
  Stef van Es
  Publiciteit
  Esra J. Merkel
  Zakelijke leiding
  Ezra Bredius
  Locatie
  Grote Zaal
  t_barre_land_heilige_oorlog
  Jorn Heidenrijk

  ’t Barre Land is gespecialiseerd in repertoiretoneel voor de kleine zaal. In de jaren sinds zijn oprichting in 1990 heeft ’t Barre Land talloze bijzondere voorstellingen gemaakt, veelal op basis van weerbarstige, soms vergeten toneelklassiekers uit een meer of minder ver verleden. De werkwijze is collectief: de leden van ’t Barre Land tekenen voor spel, regie, decor en meestal ook voor de vertaling. Tot 2012 was de thuisbasis Utrecht, sindsdien werkt het gezelschap vanuit Amsterdam.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ