Abdel Daoudi / Toneelschuur Producties / Toneelgroep Oostpool

Geschiedenis van geweld

Theater
uit de boekenkast
Annaleen Louwes en Esther Noyons
Geschiedenis van geweld

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule).

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboorteland en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen liefkozingen uit en hebben seks. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confronteert, trekt deze een pistool en verkracht hem.

De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

“De heftigheid van de gewelddadige situatie lijkt in eerste instantie anekdotisch, maar wat ik zo geniaal vind aan dit boek is dat hij deze specifieke gebeurtenis uit zijn eigen leven gebruikt om een ontleding te maken van iets groters, waarbij hij zonder te vergoelijken ver voorbij dader-slachtoffer-dynamiek gaat. Wat mij aantrekt in het stuk is dat het draait rondom de problematiek en het gevaar van klassensystemen. De hardnekkigheid ervan en de gewelddadige uitwassen. Bij Édouard Louis komt dat in dit verhaal qua inhoud, vorm en onderwerp heel knap samen. Hij probeert in het verhaal voortdurend de connectie op te zoeken. Op het moment dat je de ander echt ziet, ga je jezelf herkennen. Dan vallen de systemen weg. Maar wat ziet Édouard vanuit zijn wereld in Reda, en wat projecteert hij? Wat herkent hij en wat vult hij in? Aan de hand van een diversiteit aan stemmen vertelt hij een verhaal dat zowel een persoonlijke als indringende sociale analyse is van volwassen worden, verlangen, migratie en racisme.” Abdel Daoudi over Geschiedenis van geweld

Regie - Abdel Daoudi Tekst - Édouard Louis Vertaling - Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos Bewerking - Nick Bruckman met - Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes Dramaturg - Thomas Lamers Decor - Marloes van der Hoek en Wikke van Houwelingen Kostuums - Dymph Boss Licht - Casper Leemhuis Coproductie - Toneelgroep Oostpool

di 17 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
di 17 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00
wo 18 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
wo 18 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00
do 19 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
do 19 januari
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00

Over Abdel Daoudi

Abdel Daoudi (1985) studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sinds 2021 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Voor zijn eerste regie koos hij voor Antigone, bewerkt door Abdelkader Benali, geïnspireerd op recente oorlogen in het Midden-Oosten waar breuklijnen niet alleen door steden, wijken en straten lopen, maar ook door huizen, families en mensen. De afgelopen seizoenen werkte hij o.a. als regieassistent bij Het Nationale Theater mee aan de theatermarathon The Nation van Eric de Vroedt. En schreef en regisseerde hij bij Ten Producties de jeugdvoorstelling No joke, over framing van het individu en de macht en kracht die woorden daarin dragen.

Meer over Abdel Daoudi

Over Toneelgroep Oostpool

Toneelgroep Oostpool gelooft in theater als middel voor onvoorziene ‘ontmoetingen’ met andere mensen, tijden en denkbeelden. Het gezelschap laat je ervaren dat gevoelens tegenstrijdig kunnen zijn en gedachtes kunnen veranderen. Dat we samenleven met andere mensen, die zich net als wij elke dag opnieuw verhouden tot de onbevattelijkheid van ons bestaan. Daarom zijn de voorstellingen van Oostpool altijd persoonlijk. De voorstellingen bieden inzicht, troost of zoeken juist de confrontatie. Maar onvoorwaardelijk delen zij met de toeschouwer de vraag: Hoe nu mens te zijn? Voorstellingen van Toneelgroep Oostpool zijn steevast te zien in Theater Kikker zoals On the Road, Angels, America en People Places & Things of UMUNTU.

Meer over Toneelgroep Oostpool

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop