Fremd-Körper - Compagnie Karina Holla

do 01 januari

Fremd-Körper

Compagnie Karina Holla

De Duitse auteur Manfred Karge schreef in 1982 een monoloog met het waar gebeurde verhaal van een vrouw in Nazi-Duitsland, Elricke Gericke, echtgenote van een kraandrijver. Als haar man overlijdt, knipt ze haar haren en hijst ze zich in de overall van haar echtgenoot om zijn plaats in te nemen en zo de dreigende armoede het hoofd te bieden. Karina Holla, mime-icoon van het eerste uur, speelt deze monoloog in een mengeling van Nederlands, Duits en Engels. Ze lardeert die met historisch materiaal. Ze laat zien hoe ze als vrouw man moet worden, bier moet drinken en varkenspoten naar binnen moet schranzen. Holla maakt er een meesterlijke performance van, een vertolking waarin een vrouwenlijf een mannenlijf wordt waaruit geen ontsnappen meer mogelijk is.
terug <

voorstellingsinformatie
website Karina Holla
concept en spel
Karina Holla
tekst
Manfred Karge
oorspronkelijke titel
Jacke wie Hose
begeleiding
Gerardjan Rijnders
coproductie
Compagnie Karina Holla / Amsterdam - Teater Giljotin / Stockholm

Een ode aan de vermomming, dat is de voorstelling Fremd-Körper van mimespeelster Karina Holla. In een klein juweel van een performance vertolkt ze man én vrouw, een vrouw in een mannenlichaam en een man in een vrouwenlichaam.

Karina Holla volgde eind jaren zestig de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, toen deze nog maar net was opgericht. Sindsdien bouwt ze in binnen- en buitenland aan een indrukwekkend oeuvre van fysieke en beeldende voorstellingen. Ze is als docent verbonden aan de Mimeopleiding en aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Joshua Walter

terug naar boven Λ