Footnotes - Keren Levi / Neverlike

do 01 januari

Footnotes

Keren Levi / Neverlike

Deze multidisciplinaire voorstelling over tijd en ruimtebeleving voor drie vrouwelijke dansers is het nieuwe werk van choreograaf Keren Levi. Levi heeft een inventieve danstaal ontwikkeld met als inspiratiebron de uitzonderlijke partituur van Crippled Symmetry, een muziekstuk van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987). Met de gedetailleerde en lichtvoetige choreografie die daaruit is voortgekomen, zet zij een enkel beeld neer dat bestaat uit verfijnde beweging, de ruimtelijke structuren van beeldend kunstenaar Krijn de Koning en een geluidslandschap van componist Tom Parkinson. Nauwgezet en met een ingetogen tempo wordt dit beeld afgebouwd- de tijd zelf vervat in een intense belevenis via verstilling en vertraging.

EXTRA: na afloop is er een nagesprek
terug <

voorstellingsinformatie
website
concept & choreografie
Keren Levi
performance & choreografie
Alicia Verdú Macián, Rozemarijn de Neve, Carcom Sheffer
sculptuur
Krijn de Koning
muziek
Tom Parkinson
video
Assi Weitz
Locatie
Grote Zaal
©Eti Steinberg

Een fascinerend weefsel van auditieve en visuele fragmenten. Meeslepend, tot de zesde en laatste voetnoot.

Parool

Drie elementen – tijd, ruimte, beweging – brengt Levi bij elkaar met het sculptuur van De Koning, haar danseressen die via beweging door de partituur bladeren en de muziek, de tijd, zelf. Footnotes (For Crippled Symmetry) neemt je mee in een prachtig vormgegeven wereld, vervreemdt en zet aan het denken. Het is alsof je constant iets denkt te kunnen grijpen, maar er dan net niet bij kunt.

Keren Levi werkt vanuit de dans in het interdisciplinaire veld tussen dans, performance en muziek. Haar aanpak is zowel analytisch als speels en intuïtief, waarbij ze wordt aangetrokken tot het avontuur, het onbetreden pad. Ze wil haar publiek geestelijk prikkelen en in een zintuiglijke ervaring onderdompelen. Footnotes is het derde deel in een reeks voorstellingen waarin Levi zich richt op de het werken met vrouwelijke dansers. Een gelaagd beeld van de vrouw, tegen de exploitatie van de vrouw in de commerciële en visuele cultuur in, is een constante in haar werk. Het eerste deel, The Dry Piece (2012) ging over totalitaire esthetiek, vrouwbeeld en symmetrie. Het tweede deel, Clubbing (2015) verbeeldde het menselijk handelen en een heterogeen vrouwbeeld. Beide voorstellingen waren te zien in Theater Kikker. De relatie tussen dans en muziek en de crossdisciplinaire dialoog met de kunstenaars die zij bij haar werk betrekt, zijn een constante in het werk van Levi. Dit leidt tot de verscheidenheid van vorm en gelaagdheid van betekenis die zij zoekt.

de partituur van Crippled Symmetry als inspiratie
vx
scènefoto's: Eti Steinberg
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ