Emilia Galotti - Maren Bjorseth / TA2 / Toneelschuur Producties

do 01 januari

Emilia Galotti

Maren Bjorseth / TA2 / Toneelschuur Producties

Met Emilia Galotti (1772) schreef Gotthold Ephraim Lessing een voor zijn dagen ongekend modern drama. Een verhaal over een jonge vrouw die geen eigen zelfstandigheid wordt gegund en gevangen zit tussen twee levensbeschouwingen: die van de absoluut geldende wet en die van de opkomende burgerlijke vrijheid. Een verhaal met een noodlottige afloop. Emilia Galotti is het mooiste meisje in het land. Zij staat op het punt te trouwen met graaf Appiani, een modern huwelijk, uit liefde. Maar dan zet prins Gonzaga zijn zinnen op haar, hij moet en zal haar hebben en gaat daarin tot het uiterste.

Emilia Galotti mag zich dan afspelen in een wereld van prinsen en gravinnen, maar is daarom niet minder actueel. In een kleurrijke, licht absurde, maar harde wereld gaat regisseur Maren Bjørseth op zoek naar de vrouw achter het mooie gezicht, naar haar kracht en eigenwijsheid.

Na Een bruid in de morgen, de voorstelling die ze in 2014 bij Frascati, is Emilia Galotti de tweede voorstelling die Maren Bjørseth maakt bij TA-2, samenwerking met Toneelgroep Amsterdam voor de ontwikkeling van bijzonder regietalent.
terug <

voorstellingsinformatie
website
tekst
Gotthold Ephraim Lessing
vertaling
Tom Kleijn
regie
Maren E. Bjørseth
spel
Diewertje Dir, Keja Klaasje Kwestro, Hannah van Lunteren, Vanja Rukavina, Harm Duco Schut, Sieger Sloot, Eelco Smits
dramaturgie
Thomas Lamers
scenografie
Katrin Bombe
lichtontwerp
Bernie van Velzen
geluidsontwerp
Wessel Schrik
kostuums
Vita Mees
Sanne Peper
Interview: Maren E. Bjørseth regisseert ‘Emilia Galotti’
vx

De cast speelt het zwarte komediespel voortreffelijk. Met behulp van dikke lagen schmink dragen ze hun emoties als maskers

de Volkskrant -

Maren E. Bjørseth (1984) studeerde in 2012 af aan de Regieopleiding Amsterdam met haar bekroonde voorstelling Een poppenhuis. Ook latere voorstellingen waren bij ons te zien (Geloof hoop en liefde van Horváth en De Wilde Eend van Ibsen). Bjørseth werkt afwisselend in Nederland en haar geboorteland Noorwegen. De komende vier jaar is ze een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties. In deze periode zal zij vier producties maken waaronder twee in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam.


terug naar boven Λ