Eg er vinden, Ik ben de wind - Tg STAN & Maatschappij Discordia

do 17 januari 2019

Eg er vinden, Ik ben de wind

Tg STAN & Maatschappij Discordia

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Tg STAN & Maatschappij Discordia? Bekijk hier alle voorstellingen van Tg STAN & Maatschappij Discordia
Zo nu en dan zetten acteurs van Stan en Discordia hun tanden in een project dat ze tussen de drukke bedrijven door tot een kleine voorstelling maken. Zo is het ook met Eg er vinden / Ik ben de wind van Jon Fosse. Matthias de Koning (Discordia) en Damiaan De Schrijver (Stan) vertaalden de tekst van de Noorse schrijver en besloten dat het maar meteen tot een enscenering moest komen. Die is te zien op een select aantal plaatsen in Vlaanderen en Nederland.

Twee mannen zonder naam (simpel aangeduid als de Een en de Ander) ontmoeten elkaar weer na jaren, nadat een van hen vertrok. Ze zitten samen in een imaginaire zeilboot op een tocht over de oceaan. En, zoals de auteur voorschrijft: "Ook de handeling is bedacht, verzonnen, en moet niet uitgevoerd worden, maar imaginair blijven." Zoals in veel van Fosse’s werk, is ook de taal een kaalslag: dat wat niet gezegd wordt is minstens zo belangrijk als de wel uitgesproken woorden. Aan ons om de ruimte tussen de woorden te vullen. En aan de acteurs. Met deze twee, Matthias de Koning en Damiaan De Schrijver is dat iets om reikhalzend naar uit te kijken.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
tekst
Jon Fosse
vertaling
Maaike van Rijn, Damiaan de Schrijveren en Matthias de Koning
spel
Damiaan de Schrijveren en Matthias de Koning
Locatie
Kleine Zaal

Het is een weergaloos mooie toneeluitvoering, raadselachtig, enerverend op ingehouden manier en poëtisch.

Eg er vinden, Ik ben de wind, is ontstaan uit een samenwerking tussen Damiaan de Schrijver (tg Stan) en Matthias de Koning (Maatschappij Discordia).

Tg. STAN en Maatschappij Discordia zijn toneelspelersgezelschappen met een rijke geschiedenis en collectieve werkwijze. Teksten uit de toneelgeschiedenis ontstoffen ze en trekken ze naar het ‘hier en nu’. Dat doen ze door de teksten in een hedendaagse context te plaatsen, maar ook door een speelstijl die werkt vanuit de waarachtigheid van het moment in plaats van een herhaling van gespeelde sentimenten.

foto's: Tim Wouters
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ