Driekoningenavond/Twelfthnight of: zie zelf maar - De Theatertroep

do 16 maart 2017

Driekoningenavond/Twelfthnight of: zie zelf maar

De Theatertroep

“Better a witty fool, than a foolish wit.”

De Theatertroep zet vol plezier alle maatschappelijke waarden op de kop, om te onderstrepen dat het verstand en de zotheid tweelingen zijn en dat het theater de plaats bij uitstek is om deze 'depolarisatie' op te voeren. In deze vrolijke Shakespeare-bewerking moeten zowel personages als acteurs zien te overleven in een web van misverstanden. De rijken worden arm en de armen rijk, de machtigen worden machteloos en omgekeerd, er wordt gedronken en gedanst en gesjanst en mannen spelen vrouwen die spelen dat ze mannen zijn. Iets is niets en niets is iets. In de komedie, onder alle grappen en grillen, schuilt de poëzie van de ware tragedie.

EXTRA op vrijdag om 20u00: inleiding door Loek Zonneveld (gratis)
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst
William Shakespeare, bewerkt door de Theatertroep
Spel
Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Jordi Möllering, Nicoline Raatgever, Jochum Veenstra, Roos Visser, Jasmijn Vriethoff en Samm Ghilane
Begeleiding spel en dramaturgie
Matthias de Koning en Damiaan de Schrijver
Jorn Heijdenrijk

De Theatertroep is een jong theatercollectief bestaande uit makers met verschillende achtergronden (o.a. de Rietveld Academie, het Conservatorium, de Toneelschool, de Theaterdocentenopleiding en Wijsbegeerte). Zij maken voorstellingen in de traditie van Discordia en ’t Barre Land, waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De Theatertroep gaat voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, nieuwe locaties om te spelen en nieuwe verbindingen met andere kunstdisciplines. Eerder waren zij in Theater Kikker te zien met de Sinterklaasvoorstelling Door de bomen en Troupe en nuit voorstellingen: Tussenrussen, een avond vol balalaika-muziek, rrrrrrevolutie en vvvvodka, de jamsessie Simpele uitdrukking van een complexe gedachte met De Dansers en Vaudeville. Afgelopen seizoen speelden ze in Theater Kikker hun succesvolle voorstelling Hoe echt is echt echt, een samenwerking met dichteres Judith Herzberg.

Intelligent en gelaagd theater is het, goed gespeeld (uitschieter: Kyrian Esser) en buitengewoon geestig. Het spelplezier spat eraf

Trouw -

Klinkt flauw misschien, maar het helpt dat Shakespeares tekst in de bewerking van de Theatertroep ook echt grappig is. De elf spelers maken het af, met hun briljante, zogenaamd terloopse stijl van spelen, alsof ze het allemaal ter plekke staan te verzinnen en alsof het allemaal ter plekke in elkaar kan donderden (wat het natuurlijk nooit doet, nooit écht)

de Volkskrant -

fraai gespeelde verwondering

Jorn Heijdenrijk
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ