Doublebill: Ginsberg & Brodsky - Poezieboys

do 01 januari

Doublebill: Ginsberg & Brodsky

Poezieboys

Joep Hendrikx en Jos Nargy doopten zich, na de ontdekking van een gezamenlijke voorliefde voor literatuur, tot Poezieboys. Ze spraken af hun favoriete schrijvers aan elkaar voor te lezen. Ze begonnen bij de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg. Joeps lievelingsdichter, nu ook die van Jos. Wie was deze man? Wat dreef hem, wie waren zijn vrienden en wat schuilt er achter dat lieve gezicht? Na Ginsberg kwam de fascinatie voor Joseph Brodsky. In een land waar een hele generatie niets anders deed dan het lezen van poëzie en waar je tegelijkertijd voor het zíjn van dichter vermoord of verbannen kon worden. Wie was deze dichter, die parasiet, lijkschouwer én poolreiziger was, op zijn tweeëndertigste naar de VS emigreerde en de Nobelprijs won? De Poezieboys brengen eerste Ginsberg en daarna Brodsky; een afwisselende avond vol poëzie-experimenten.

Extra:
Na afloop presenteren Jos en Joep Pussynight. Geïnspireerd door Poëzie in Carré, een legendarische avond in 1966 waar heel Carré was uitverkocht voor een verzameling dichters. Een dichtavond met lokale en nationale dichters, vol nieuw en legendarisch werk van dode en levende dichters. De dichters die deze avond te gast zijn zijn: Tom Hofland, Coen Cornelis, Yentl van Stokkum, Job Kramer en Edna Azulay.
terug <

voorstellingsinformatie
GINSBERG
concept en spel
Jos Nargy & Joep Hendrikx
tekst
Allen Ginsberg
vertaling
Joep Bremmers
eindregie
Joep van der Geest
techniek en lichtontwerp
Iain Hoeffnagel
productie
John de Weerd
 
BRODSKY
tekst
Joseph Brodsky
concept en spel
Jos Nargy & Joep Hendrikx
eindregie
Joep van der Geest
vormgeving
Floris Barnhoorn
techniek en lichtontwerp
Iain Hoeffnagel
met dank aan
Martine Manten
geproduceerd door
Zaal 3, John de Weerd
foto: Neeltje de Vries

Geestig en raar, met tegen het eind een verrassende wending waarin alle vooroordelen over Brodsky worden onderstreept én teniet gedaan. Slim theater.

Volkskrant over Brodsky -

In een ouderwets huiskamertje brengen Jos Nargy en Joep Hendrikx Brodsky’s werk en persoon samen in een even gevoelig als strijdbaar dubbelspel.

Trouw over Brodsky
G. Meuleman

Acteur en theatermakers Joep Hendrikx en Jos Nargy studeerden allebei aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ontmoetten elkaar twee jaar geleden op de Parade. Zij raakten aan de praat over hun voorliefde voor literatuur, Russische underground en de Beatgeneratie. Ze spraken af hun favoriete schrijvers aan elkaar voor te lezen en besloten zichzelf de Poezieboys te noemen. Na de voorstelling Ginsberg over Alan Ginsberg, gingen zij naar Rusland om de dichter Joseph Brodsky te onderzoeken. Ze liepen door de sneeuw van zijn geboortestad Sint-Petersburg, waar hij opgroeide en verwonderden zich over zijn leven. De korte voorstellingen Ginsberg en Brodsky speelden beide op de Parade (2016 en 2017) en zijn nu als Double Bill in Theater Kikker te zien. Jos Nargy was eerder in Kikker te zien met de voorstelling Een vorig leven van het theatertrio Thomas, Sacha en Jos; een nieuw geschreven tekst van Toon Tellegen. Joep Hendrikx was eerder in Kikker te zien met zijn muzikale solo; Ik was de toekomst.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ