DOPE - Trouble Man / Sadettin Kirmiziyuz / Het Nationale Theater

di 21 t/m wo 22 april

DOPE

Trouble Man / Sadettin Kirmiziyuz / Het Nationale Theater

Alle voorstellingen tot en met 1 juni gaan niet door. Heb je tickets dan ontvang je hierover bericht.

In Amsterdam worden 30.000 lijntjes cocaïne per dag gebruikt, zo blijkt uit het rioolwater. De omzet van onze XTC-boeren is bijna twee keer zo hoog als die van de luchtvaart. Op feestjes, in het bedrijfsleven, in de clubscène: een nakkie of een pilletje is de gewoonste zaak van de wereld. We houden met onze guilty pleasures een industrie in leven die honderdduizenden mensen per jaar het leven kost en het milieu vernietigt. We kopen bewust, biologisch en fairtrade, eten slaafvrije chocolade en dragen kinderarbeidvrije katoen, maar hoeveel doden er per lijntje vallen maakt ons eigenlijk weinig uit.

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz vindt het belangrijk dat mensen een vrije keuze hebben, dat ze genieten van hun levens, maar toch begrijpt hij niet hoe het kan dat wij zo veel kilo's boter op het hoofd hebben wanneer het gaat over drugs; de consumptie en productie daarvan loopt in ons kikkerlandje de spuigaten uit. Burgemeesters worden bedreigd door drugscriminelen, in de Randstad wordt met Kalashnikovs op elkaar geschoten, in woonwijken wordt chemisch drugsafval gedumpt.

Tijd voor een ongemakkelijk gesprek, over hard gaan, over aan zijn, over legalisering en over het in stand houden van een van de dodelijkste businessmodellen die er zijn.
terug <

afgelast >
data & tijden
voorstellingsinformatie
concept, tekst en spel
Sadettin Kirmiziyüz
muziek en spel
Kaspar Schellingerhout
eindregie
Erik Whien
dramaturgie:Liet Lenshoek
decor
Sacha Zwiers
licht
Gé Wegman
techniek
Henk Geurds, Ramses Nieuwenhuizen
 
Locatie
Grote Zaal
dope
Sanne Peper
Interview Sadettin Kırmızıyüz in NRC
Avatar
vx

Een woordenstroom van meer dan een uur waarin hij vertelt over zijn drugsverslaving. Het lijkt zijn eigen verhaal te zijn, maar bij deze meesterverteller weet je het nooit helemaal zeker.

Dope zit goed in elkaar en ziet er met het glanzend zwarte podium en fraaie lichtontwerp (Gé Wegman) gelikt uit. Van groot belang is opnieuw de bijzondere rol van muzikant Kaspar Schellingerhout, die ook in Citizen K. indruk maakte.

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. De eerste vier voorstellingen die hij maakte na zijn afstuderen vormden een reeks over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. Daarna maakte hij Hollandse Luchten, een reeks over de Nederlandse samenleving. Nu is hij bezig met een vierluik over de stad. In elk deel wordt een kernthema van het stedelijke leven onderzocht. In deel 1, Metropolis, het onderwijs en in deel 2, Citizen K., identiteit. Deze voorstelling werd opgenomen in ons eigen favorietenfestival: Kikker Kiest. DOPE is het derde deel van het vierluik over de stad.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ