Zohre, een Afghaans Nederlandse soap - Marjolijn van Heemstra

di 09 mei 2017

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Marjolijn van Heemstra

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap is een openhartige voorstelling over goede bedoelingen, onhandige pogingen en wederzijdse verwachtingen. Een klein persoonlijk verhaal in het licht van de wereldproblematiek.

EXTRA op dinsdag: nagesprek met Marjolijn en Zohre.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Tekst, spel
Marjolijn van Heemstra
Spel
Zohre Norouzi
Eindregie
Erik Whien
Dramaturgie
Liet Lenshoek
Muziek
Roald van Oosten
Vormgeving
Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek

Belangwekkend pamflettheater

NRC -

Schurend en ontroerend

Vorig jaar ontmoette Marjolijn van Heemstra de Afghaanse vluchtelinge Zohre. Alleen in Nederland, met een verblijfsvergunning voor vijf jaar en een flatje aan de rand van Alphen aan den Rijn zocht ze aanspraak, werk en een kompas in haar nieuwe Nederlandse leven. Zohre wil Europeaan worden, en Marjolijn besloot haar te helpen. Lastiger dan ze dacht, want wat betekent het nu eigenlijk precies om Europeaan te zijn? Toen Zohre de huur niet kon betalen, schoot Marjolijn te hulp en maakte geld over. Maar ze wilde er iets voor terug. Ze besloten dat ze Zohres verhaal zou kopen. En zo werd Zohres verhaal dat van Marjolijn. Contractueel legden ze vast dat Zohre in ruil voor het geld zou meewerken aan een theatervoorstelling over de vluchtelingencrisis.

Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen

Trouw -

Verslavend

Volkskrant -

Theatermaakster en schrijfster Marjolijn van Heemstra slaagt er elke keer weer in om persoonlijke geschiedenissen om te zetten in een groter verhaal over de wereld. De afgelopen jaren ontwikkelde ze een geheel eigen stem in het Nederlandse theaterklimaat; filosofisch, geëngageerd, documentaire-theater dat ze brengt met humor en poëzie. Met voorstellingen als Family ’81, Mahabharata en (samen met Sadettin Kirmiziyüz) Jeremia raakte ze morele dilemma’s binnen de maatschappij aan. In een eerlijke en transparante speelstijl verbindt ze gebeurtenissen met meer universele thema’s en scherpt zo ons morele kompas zonder te vervallen in pessimisme. Vaak zijn haar eigen verhalen het startpunt. Haar voorstelling Als ik de liefde niet heb, in samenwerking met Remy Jacobs was te zien in Kikker Kiest (2015). In 2016 maakte ze de voorstelling Bommenneef i.s.m. acteur Herman Gillis.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ