De Zaak Shell - Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties

di 08 december 2020

De Zaak Shell

Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties? Bekijk hier alle voorstellingen van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties
De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Voor elke stem in het klimaatdebat schreven Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een pleidooi. In De zaak Shell komen al die stemmen samen. Aanleiding is de echte rechtszaak die de onafhankelijke NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. De oliegigant is verantwoordelijk voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen: twee keer zoveel als heel Nederland bij elkaar. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Milieudefensie roept burgers op zich aan te sluiten als mede-eiser in een deze zaak. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
concept, tekst en spel
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit
spel
Jaap Spijkers, Janneke Remmers, Musia Mwankumi (stage)
eindregie
Erik Whien
vormgeving
Maarten van Otterdijk
geluidsontwerp
Christiaan Verbeek
dramaturgie
Freek Vielen
beeld
Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Tom Bouman
Met steun van: Milieudefensie, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vlaamse gemeenschap.
Locatie
Grote Zaal
de_zaak_shell

De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn beiden schrijver en theatermaker. In 2017 maakten zij bij Frascati Producties Tenzij je een beter plan hebt (in coproductie met De Nwe Tijd, 2017) over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. Dit project vormde de opmaat voor De zaak Shell. Anoek Nuyens (1984) maakte daarnaast bij Frascati Producties ook de voorstellingen Hulp (2015), Zwijgend Pamflet (2016) en Pronk (2019). Rebekka de Wit (1985) is onderdeel van het Vlaamse collectief De Nwe Tijd en stond eerder in Theater Kikker met o.m. de serie Heimat, Ik weet er te weinig van (2013) en Maandagavond On Tour.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ