De verschrikkelijke Wittgenstein - Bellevue Producties / Roeland Hofman

di 21 t/m do 23 april

De verschrikkelijke Wittgenstein

Bellevue Producties / Roeland Hofman

Alle voorstellingen tot en met 1 juni gaan niet door. Heb je tickets dan ontvang je hierover bericht.

In het nieuw geschreven stuk De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft schrijver en regisseur Roeland Hofman een komische titanenstrijd tussen twee generaties. De eenarmige concertpianist Paul Wittgenstein (gespeeld door Martijn Nieuwerf) gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld. Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De Amerikaanse pupillen hebben zo’n hekel aan hun veeleisende pianoleraar dat ze besluiten een gewelddadige punt te zetten achter de ellendige indoctrinatie. Wittgenstein krijgt lucht van dit plan en bedenkt een tegenzet om ze te straffen voor hun amorele gedrag. Op slinkse wijze wordt butler Stiglitz voor ieders karretje gespannen. Wat volgt is een vilein spel vol intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Een tragikomisch schouwspel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord.

De Verschrikkelijke Wittgenstein is gebaseerd op de Weense pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig. Paul verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm en liet componisten als Strauss en Ravel pianostukken voor alleen de linkerhand schrijven. Roeland Hofman ziet in Paul Wittgenstein de vertegenwoordiger van een verloren beschaving, het oude Habsburgse Europa. De Amerikaanse pupillen vertegenwoordigen de kinderen van De Nieuwe Wereld en het Amerikaanse kapitalisme.
terug <

afgelast >
data & tijden
voorstellingsinformatie
tekst, regie
Roeland Hofman
spel
Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, Isabelle Houdtzagers, Billy de Walle
Locatie
Kleine Zaal
wittgenstein
Bas de Brouwer

Wittgenstein begrijpt niets van zijn pupillen, die neerkijken op kunst en geobsedeerd zijn door rijkdom. In een zwartkomische voorstelling leert hij ze een lesje, dat volledig uit de hand loopt … De humoristische tekst van Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende, van sadistische humor naar taalgrappen.

NRC

Martijn Nieuwerf zet de docent neer als egocentrisch én ontroerend … Iemand die je het niet gunt door toedoen van een dolle tweeling nog een arm te verliezen, iets waar het op uit lijkt te draaien in deze vermakelijke, lichtvoetige theaterthriller.

de Volkskrant

De Verschrikkelijke Wittgenstein is vermakelijk toneel, van het kaliber lichte lunch.

Trouw

Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij. Hij schreef voor Theater na de Dam de voorstelling Een oorlog om in te wonen, te zien in Theater Kikker in 2016. Hofman regisseert dit seizoen voor TG Echo de voorstelling Club Catharsis.

Onder de naam Bellevue Producties worden de landelijke tournees van Bellevue Lunchtheater uitgebracht. Deze ‘schrijfwerkplaats’ produceert nieuw Nederlandstalig repertoire dat ruimte biedt aan de stemmen van theatermakers die op de wereld om ons heen reflecteren. Een springplank voor nieuw, debuterend schrijftalent en een proeftuin voor oude rotten.

Bas de Brouwer
 • sadettin_kirmiziyuz
  >

  DOPE - Trouble Man / Sadettin Kirmiziyuz / Het Nationale Theater

  Happy Tuesday  theater

  DOPE - Trouble Man / Sadettin Kirmiziyuz / Het Nationale Theater

  Happy Tuesday  theater

 • het_zuidelijk_toneel
  >

  Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

  theater

  Casting The Pass - Bram Jansen / Het Zuidelijk Toneel

  theater

 • kompagnie kistemaker
  >

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ