De Tweede Wereld - tg Lynx

do 01 januari

De Tweede Wereld

tg Lynx

Terwijl Anna zich in allerlei bochten wringt om onder de terreur van de Poolse inlichtingendienst uit te komen, stort Monika zich vol overgave op haar werk voor de Stasi. Twee vrouwen achter het IJzeren Gordijn, overtuigd van hun gelijk, op zoek naar een beter bestaan. Slachtoffer en dader in een uiterste poging hun geliefden te behoeden voor de terreur waar zij zelf onder lijden. Hoe kun je trouw blijven aan jezelf als je moet overleven in een totalitair systeem?
Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer (LYNX) gaan in een muzikale voorstelling op zoek naar de held en de verrader in zichzelf. De Tweede Wereld is gebaseerd op documentair materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw: interviews met informanten van geheime diensten in het voormalig Oostblok.

EXTRA: op donderdag is er een nagesprek met Ellen Bijsterbosch. Zij werkt bij Set-up als projectleider van het programma De Nationale Verjaardagskalender, waarbij ze proberen van alle Nederlanders data te verzamelen om een verjaardagskalender te maken met geboortejaar en -dag inclusief cadeausuggesties. Ellen weet veel van de technieken waarmee big data verzameld kan worden en vooral ook van regelgeving en wetgeving rondom gebruik en rechten van al deze persoonsgegevens.
terug <

voorstellingsinformatie
Idee, concept, spel
Julia van de Graaff & Gonny Gaakeer
Tekst Gonny
naar het boek ‘Geschützte Quelle’ van Irena Kukutz en Katja Havemann
Tekst Julia
gebaseerd op interviews van Julia van de Graaff met haar Pools Russische Familie
Bewerking
Julia van de Graaff, Gonny Gaakeer en Leen Braspenning
Regie & Vormgeving
Leen Braspenning (BRASARTvzw)
Muziek
Radek Fedyk
Beeld en geluid
Johann van Gerwen
©Bowie Verschuren

Het kersverse tg LYNX is opgericht door Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer. Eerder verenigden zij hun krachten bij Zeelandia in het publiekssucces Zeeuwse Vrouwen, een initiatief van Gonny Gaakeer. In 2012 kwam eveneens bij Zeelandia hun gezamenlijke project uit, King, sweet King van Paul Pourveur, een voorstelling over het familiebedrijf en snoepimperium Van Melle gebaseerd op de Zeeuws-Vlaamse familie van Julia van de Graaff. Opvallend is dat tg Lynx vooral documentair theater maakt dat voortkomt uit de dilemma’s van de realiteit. De Tweede Wereld is hun debuut in Theater Kikker.

©Bowie Verschuren
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ