De Shakespeare Club - De Gemeenschap

ma 20 maart 2017

De Shakespeare Club

De Gemeenschap

Vijf spelers verbeelden een fraai kostuumdrama over een autocratische vorstin in een hooggelegen paleis. Deze koningin heeft het moeilijk met haar twee kinderen, die vooral hunkeren naar de genegenheid van hun seksegenoten en zich niet bekommeren om de plichten van hun koninklijke rol. Een exotische minnaar, een manipulerende huisleraar en een bruuske zelfmoord maken het drama compleet. We leren ook de spelers achter de rollen kennen: de leden van De Shakespeare Club die dit stuk spelen. Ook zij hebben het moeilijk met hun identiteit en met de rol die het leven hen oplegt. Wanneer de hoge en kille paleiszaal transformeert tot een vintage homodisco, gaan zij met verbeten energie op zoek naar zichzelf.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
website
regie
Roy Peters
tekst
Rob de Graaf
spel
René Geerlings, Anil Jagdewsing, Tessa Jonge Poerink, Floyd Koster en Christine van Stralen

Rob de Graaf schreef een prachtige tekst [..] De regie van Roy Peters levert een uitbundig en vilein spel op [..] Door de slimme vorm reflecteert het Shakespeareaanse koningsdrama direct op hedendaags maatschappelijk conformisme. Daar valt bovendien bovengemiddeld veel bij te lachen

Het Parool -

De Shakespeare Club wordt door de spitsvondige tekst en het geweldige spel het politieke theater dat deze tijd nodig heeft: buitengewoon vermakelijk, meerduidig en dapper in zijn nuance.

De Shakespeare Club was in de jaren ‘40 en ’50 van de vorige eeuw de voorloper van het COC. Deze (met tegenzin door de overheid gedoogde) club voor mensen die ‘anders’ waren inspireert De Gemeenschap tot het maken van De Shakespeare Club, paleisdrama en queercomedy in één, geschreven door Rob de Graaf. Een stuk over verbondenheid en het verborgene, over het bevechten van een identiteit, over solidariteit, conventies en afwijking.

foto's: Sanne Peper

Rob de Graaf schreef een grappige (en poëtisch-weelderige) tekst, waarbij de grenzen tussen de toneelclub en de personages in het sprookje diffuser worden en hij een slim spel speelt met wat normaal is en wat afwijkend. In de regie van Roy Peters wordt een ontroerende knulligheid tot kunst verheven.

Volkskrant -

Onder leiding van Roy Peters maakt De Gemeenschap strak georganiseerde theatervoorstellingen die gaan over zwakte en onzekerheid. Voorstellingen die laveren tussen abstractie en verhaal, tussen experiment en amusement en vaak ook tussen het woord en de beweging. In de afgelopen jaren waren in Theater Kikker onder meer Columbina, Stand up lie down en Stripverhaal te zien.

interview met de makers door Oscar Kocken
vx
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ