De Rode Klauw + A Little Upset (doorlopende installatie) - De Nieuwe Collectie: Ada Ozdogan / Rast + LIPS&KNOBEL

do 01 januari

De Rode Klauw + A Little Upset (doorlopende installatie)

De Nieuwe Collectie: Ada Ozdogan / Rast + LIPS&KNOBEL

De Rode Klauw van Ada Ozdogan / Rast is een double bill met de installatie A Little Upset van Lips&Knobel.
A Little Upset is doorlopend te bezoeken tussen 19u30 en 22u30.

De Rode Klauw
Regisseur Ada Ozdogan en schrijver Kasper Tarenskeen maken een uitbundige satire met de Turkse president Erdoğan in de hoofdrol. Het resultaat is een show over macht, beeldvorming en de maakbaarheid van identiteit. In 1975, lang voor hij president van Turkije werd, speelde Erdoğan de hoofdrol in het toneelstuk Maskomyah waarin de vrijmetselarij, het communisme en het jodendom werden voorgesteld als het ultieme kwaad. In de jaren die volgden veranderde hij in zijn politieke carrière regelmatig van gezicht, slim inspelend op de actualiteit, zoals een goed theatermaker betaamt. Maar nu worstelt Erdoğan met de wereld en zijn plek daarin. Hij probeert halsstarrig een toneelstuk tot een goed einde te brengen, dat zal bepalen hoe hij herinnerd zal worden, als theatermaker, politicus en als mens. Met absurdisme en de nodige humor legt Ada Ozdogan het schrijnende opportunisme van Erdoğan bloot.

A LITTLE UPSET
In reactie op het boek Animal Farm van George Orwell brengt het makersduo Lips&Knobel een kakelbonte sapcentrifuge over idealen, revoluties en totalitarisme. Een beeldende zoektocht naar het op de been brengen van een menigte. Een revolutie op schaal. Een verzameling dictators. Zwart tegen wit. Wit tegen zwart. Roze tegen zwart-wit. We raken in tegenstrijdigheden verwikkeld. Ze flirten met alternatieve feiten. Ze zetten beweging stil en stilstand in beweging.

Chez Jolie
Schuif na afloop van de laatste voorstelling aan bij de talkshow Chez Jolie en maak kennis met de makers en hun werkwijze.

 
terug <

voorstellingsinformatie
De Rode Klauw
regie
Ada Ozdogan
tekst
Kasper Tarenskeen
spel
Anne Chris Schulting, David van Uuden, Gonca Karasu, Thomas Höppener
 
A LITTLE UPSET
website: Liesje Knobel
concept en uitvoering
Sanne Lips en Liesje Knobel
Locatie
Grote Zaal
De Nieuwe Collectie Expo van Zwerm
vx
De Rode Klauw - Ada Ozdogan
Jean van Lingen

Ada Ozdogan
De van oorsprong Turkse theatermaker Ada Ozdogan studeerde in 2016 af van Toneelschool Maastricht. Ze heeft een voorliefde voor tekst en repertoirestukken en gebruikt in haar regie vooral groteske vormen en absurdisme. Zo maakte zij het stuk ‘De Les’ van Ionesco en in 2018 De Neus, naar een tekst van Gogol, onder de vleugels van Theater Rast. Steeds zoekt zij naar de actuele kracht van deze stukken en ensceneert ze met een flinke dosis humor.

LIPS&KNOBEL
Sanne Lips en Liesje Knobel studeerden in 2013 samen af aan de Opleiding Scenografie in Amsterdam. Sindsdien vormen zij het duo Lips&Knobel. Op de opleiding maakten ze veel eigen werk dat ontstond vanuit een beeldend onderzoek. In de paar jaar dat ze als ontwerpers actief zijn, is gebleken dat het niet past om dit soort werk binnen het meer toegepaste ontwerpwerk te doen. Daarom maken ze sinds een paar jaar ook eigen werk: korte performances, stop-motion animaties, installaties. Vorig jaar wonnen ze op Cement Festival de Troffel en daarom gingen ze afgelopen Cement Festival in première.

 • kompagnie kistemaker
  >

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ