De Lamp - Huba de Graaff

  vr 09 t/m za 10 oktober

  De Lamp

  Huba de Graaff

  Een bijzonder ongemakkelijke opera

  In 2020 is het 25 jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica in handen viel van de Serviërs. Onder toeziend oog van Dutchbat werden meer dan 8000 mannen en jongens weggevoerd en vermoord.

  In De Lamp, een bijzonder ongemakkelijke opera, voor drie solisten, piano en elektronica, wordt de val van Srebrenica neergezet als Hollands huiskamerdrama. De Lamp speelt zich af op de dag van de thuiskomst van de Dutchbat-commandant overste K. Hij geeft zijn vrouw de lamp die hij cadeau kreeg van de Servische generaal Mladic. Mevr. K. is not amused en de overste slaapt die avond op de bank. In het schijnsel van de lamp verschijnt Mladic aan hem en houdt hem zijn falen en machteloosheid voor.

  Als een moderne Oedipus die de gruwel waar hij zelf (onvrijwillig) aan heeft bijgedragen hardnekkig blijft ontkennen probeert Overste K. met pragmatisme en gepolder de morele dijken te versterken. Maar de ontkenning houdt geen stand en ook bij de Hollandse militair breken de emoties door.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  libretto
  Erik-Ward Geerling
  muziek
  Huba de Graaff
  regie
  Marien Jongewaard
  met
  Helmert Woudenberg als generaal Mladic, Arnout Lems (bariton) en Esther Kuiper (mezzo) als dhr. en mevr. K. en Charlie Bo Meijering als de pianist
  Locatie
  Grote Zaal
  Bowie Verschuuren

  Ik heb geprobeerd vanuit oud-Hollandse liederen (eenvoudige noten, en steeds met dezelfde melodische opbouw) een hele opera te scheppen. Ik wilde ‘ons’ nationaal muzikaal verleden recht in de ogen kijken. Het is daarom geen gewone hedendaagse opera geworden. Ik wilde nationalistisch (pijnlijk!) componeren. Om te kijken wat dat met je doet. En het wonderlijke is dat je aan het eind van de opera toch een soort schoonheid in deze liederen ervaart.

  Huba de Graaff

  Componist Huba de Graaff en schrijver Erik-Ward Geerlings vormen de spil van WILco. WILco maakt muziektheater. Het werk is principieel experimenteel: er is altijd een onderzoekend aspect aan. Het uitgangspunt van ieder project is om de verhouding tussen woord, beeld en geluid opnieuw te bepalen. In 2013 was de ‘zingende apen’-voorstelling Apera in Theater Kikker te zien. In 2015 de Pornopera, gebaseerd op de klanken van het orgasme. In 2017 presenteerde Theater Kikker i.s.m. Gaudeamus de sportschoolopera Liebesleid op locatie in een echte sportschool. Vorig seizoen was fake-opera Pulchalchiajev te zien.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ