De koning sterft - Olivier Diepenhorst / Toneelschuur Producties

do 01 januari

De koning sterft

Olivier Diepenhorst / Toneelschuur Producties

Koning Berenger de Eerste stapt monter uit bed. Tot hij te horen krijgt dat aan het eind van de voorstelling alles voorgoed zal verdwijnen. Hijzelf, zijn koninkrijk en de hele wereld. Twee koninginnen staan aan zijn zijde richting zijn einde. Maar de koning geeft niet zomaar toe, hij volhardt steeds meer in zijn wanhopige ontkenning.

EXTRA op vr: nagesprek met regisseur Olivier Diepenhorst en actrice Abke Haring.
terug <

voorstellingsinformatie
website
regie
Olivier Diepenhorst
tekst
Eugène Ionesco
met: Jip van den Dool, Abke Haring, Krisjan Schellingerhout en Imke Smit
Locatie
Grote Zaal

Gebaseerd op Ionesco’s absurdistische klassieker De koning sterft maakt Olivier Diepenhorst samen met o.a. Abke Haring (winnares Theo d’Or Hamlet vs. Hamlet), Krisjan Schellingerhout en Jade Olieberg een fysieke en poëtische voorstelling over oog in oog staan met het grote einde van alles. In 1962 was toneelschrijver Eugène Ionesco ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en verwerkte zijn gedachten daarover tot dit intrigerende stuk.

Sanne Peper

Olivier Diepenhorst is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties met een voorkeur voor stevige repertoireteksten. In 2013 studeerde hij af aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdamse Hogeschool met Berenice dat meteen al in Theater Kikker te zien was. Daarna volgden onder meer nog Smekelingen van Euripides (2015), Het leven is droom van Calderón (2017) en vorig seizoen Andromache van Racine.
Olivier Diepenhorst over De koning sterft:
“Ik vind het mooi hoe Ionesco ons met humor en lichtheid meeneemt op een reis. Via ongeloof en ontkenning, woede en verdriet, angst en onmacht leidt hij de koning naar acceptatie en berusting. Tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.”

Haring is subliem; ze speelt geen oude man maar eerder een overmoedige jongeling met stervensangst, herkenbaar in haar weigering het noodlot te aanvaarden

‘Vaardig gemaakt is deze voorstelling, fraai toneelbeeld, leuke spelers en Haring die een bij vlagen hypnotiserende performance geeft’

Sanne Peper
Lees hier een interview met actrice Abke Haring
Avatar
vx
 • kompagnie kistemaker
  >

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

  Missie Márquez - Op weg naar het einde (delen 10,11 en 12) - Kompagnie Kistemaker

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ