De Hollanders - Theatergroep Aluin

do 01 januari

De Hollanders

Theatergroep Aluin

Theatergroep Aluin duikt deze decembermaand in het Nederlandse oertoneel en presenteert hoogtepunten, sleutelscènes, samenvattingen, monologen en duetten van de eerste toneelstukken die hier in de Lage Landen werden gemaakt. De kraamkamer van het Hollandse theater in een wervelend wagenspel. Kom langs en ervaar de tijdloze kwaliteit van deze in de vergetelheid rakende literatuur.

In een uur komt een flink aantal stukken voorbij. Van de vier anonieme Abele Spelen en Elckerlyc uit de 15e eeuw, het 16e eeuwse Mariken van Nieumeghen, via De Spaanse Brabander van Bredero, Warenar van P.C.Hooft, Lucifer van Joost van den Vondel tot Liefde in het Lazarushuis van Focquenbroch.

Heeft Nederland geen toneeltraditie? Is Nederlands een dode taal? In de zeventiende eeuw werd er veel geproduceerd en gespeeld. Aluin laat zien dat het onterecht is dat dit werk niet meer wordt gespeeld en wil daarbij ook de verloedering van de Nederlandse taal tegengaan. Dat doen ze echter niet alleen. Elke dag is een voorstelling te zien van 'De Jonge Hollanders': jonge Utrechtse theatermakers die de Abele Spelen op hun eigen manier opvoeren.

Speeldata De Jonge Hollanders:
Club Lam | 24, 26 en 29 december
Compagnie Red, Yellow & Blue | 27, 28 en 29 december
Studio Figur | doorlopende installatie

Ook nodigt Aluin taalprofessionals uit om te spreken over de Nederlandse taal en toneelgeschiedenis.
27 december (middag) | mini-college Toneelspelen op z’n Middeleeuws van Dr. Frank Brandsma
29 december (middag) | tweegesprek met Els Stronks (Hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde) en Christiaan Weijts (schrijver, columnist)
terug <

voorstellingsinformatie
Met
Gabby Bakker, Boris van Bommel, Jilles Flinterman en Maxime Vandommele
Decor
Marcel Dolman
Kostuums
Anouk van Schie
Licht
Benno Barends
Locatie
Grote Zaal
de_hollanders
Sanne Peper

Aluin is sinds jaar en dag huisgezelschap van Theater Kikker en wordt geleid door theatermakers Victorine Plante en Erik Snel. Aluin staat voor oersterke verhalen, veelal uit het klassieke repertoire van de oude Grieken tot aan Shakespeare. Aluin brengt deze verhalen voor een breed publiek, helder en dynamisch en met een flinke dosis humor. Na de Vaderlandse Oorlog, drie delen over de 80-jarige oorlog die allemaal in grote speelseries te zien zijn geweest rond de kerstdagen in Theater Kikker, grijpt het Utrechtse gezelschap deze kerst aan om Utrecht (en omgeving) kennis te laten maken met het Hollandse theater. Schrijver Erik Snel is gefascineerd door historisch theater zoals Shakespeare dat rond het jaar 1600 in Engeland deed. Niet alleen biedt de geschiedenis prachtige verhalen, maar het leent zich ook om die bijzondere gebeurtenissen en markante personages een stem te geven. Waarom hebben we in Nederland zo weinig historisch theater? Waarom spelen we wel de Engelse geschiedenis via Shakespeare en niet de Nederlandse? Aluin brengt ons deze kerst oer-Hollandse verhalen uit de Nederlandse geschiedenis.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ