De Hollanders - Theatergroep Aluin

  zo 22 t/m zo 29 december

  De Hollanders

  Theatergroep Aluin

  Theatergroep Aluin duikt deze decembermaand in het Nederlandse oertoneel en presenteert hoogtepunten, sleutelscènes, samenvattingen, monologen en duetten van de eerste toneelstukken die hier in de Lage Landen werden gemaakt. De kraamkamer van het Hollandse theater in een wervelend wagenspel. Kom langs en ervaar de tijdloze kwaliteit van deze in de vergetelheid rakende literatuur.

  In een uur komt een flink aantal stukken voorbij. Van de vier anonieme Abele Spelen en Elckerlyc uit de 15e eeuw, het 16e eeuwse Mariken van Nieumeghen, via De Spaanse Brabander van Bredero, Warenar van P.C.Hooft, Lucifer van Joost van den Vondel tot Liefde in het Lazarushuis van Focquenbroch.

  Heeft Nederland geen toneeltraditie? In de zeventiende eeuw werd er veel geproduceerd en gespeeld. Aluin laat zien dat het onterecht is dat dit werk niet meer wordt gespeeld. De Hollanders wordt omringd door een uitgebreid randprogramma. Meer hierover volgt later op deze pagina.

  Première op maandag 23 december.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  Met
  Gabby Bakker, Boris van Bommel, Jilles Flinterman en Maxime Vandommele
  Decor
  Marcel Dolman
  Kostuums
  Anouk van Schie
  Licht
  Benno Barends
  Locatie
  Grote Zaal
  de_hollanders
  Anita de Rover

  Aluin is sinds jaar en dag huisgezelschap van Theater Kikker. Schrijver (en artistiek leider van Aluin) Erik Snel is gefascineerd door historisch theater zoals Shakespeare dat rond het jaar 1600 in Engeland deed. Niet alleen biedt de geschiedenis prachtige verhalen, maar het leent zich ook om die bijzondere gebeurtenissen en markante personages een stem te geven. Waarom hebben we in Nederland zo weinig historisch theater? Waarom spelen we wel de Engelse geschiedenis via Shakespeare en niet de Nederlandse? Na de Vaderlandse Oorlog, drie delen over de 80-jarige oorlog die allemaal in grote speelseries te zien zijn geweest rond de kerstdagen in Theater Kikker, grijpt het Utrechtse gezelschap deze kerst aan om Utrecht (en omgeving) kennis te laten maken met het Hollandse theater.

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ