Darger - Karina Holla

di 16 november 2021

Darger

Karina Holla

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Compagnie Karina Holla? Bekijk hier alle voorstellingen van Compagnie Karina Holla
Onze voorstellingen zijn alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Lees hier meer.

Alchemist Henry Darger leefde als kluizenaar in totale sociale isolatie. Zijn verschrikkelijke ervaringen verwerkte hij in fantastische tekeningen en verhalen, waarmee hij een even betoverende als wrede fantasiewereld van idyllische verschrikkingen schiep. Pas na zijn dood maakte hij naam als outsider artist.

Karina Holla vertelt over het bizarre leven van een man die kunst als mentale overlevingsstrategie gebruikte. DARGER — In de Werkelijkheid van de Onwerkelijkheid is een collage-voorstelling die met beeld, beweging, stem en tekst de tekeningen van Darger tot leven brengt. Een visionaire wereld die gepaard ging met zelfhaat, agressie en zelfvernedering.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Concept & spel
Karina Holla
Dramaturgie
Jeroen Kriek
Scenografie
Theun Mosk
Kostuums
Fer Smidt
Muziek
Rikard Borggård
Affiche
Paulina Matusiak & Eddy Wenting
Locatie
Kleine Zaal
Darger_Karina_Holla
Paulina Matusiak en Eddy Wenting

Met een samenspel van innerlijke dialogen, sidderende muziek en prachtige projecties van Dargers werk nodigt Karina Holla uit om mee te peinzen over hoe de wereld te benaderen als deze je het ene onheil na het andere in de schoot werpt.

Fantastische voorstelling over Henry Darger, outsider artist & strikte eenling.

Joyce Roodnat

Karina Holla volgde eind jaren zestig de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Theaterschool, toen deze nog maar net was opgericht. Sindsdien bouwt ze in binnen- en buitenland aan een indrukwekkend oeuvre van fysieke en beeldende voorstellingen. Ze is als docent verbonden aan de Mimeopleiding en aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2015 was ze in Theater Kikker te zien met haar voorstelling Fremd Korper. In 2017 speelde ze een glansrol in de voorstelling Romp van De Gemeenschap. Voor deze rol won ze de Theo d’Or, de prijs voor beste vrouwelijke dragende rol. Romp werd in 2018 geselecteerd voor Kikkers eigen festival Kikker Kiest met de favoriete voorstellingen van het afgelopen seizoen. In 2019 was Karina te zien met de bejubelde voorstelling Oorlogsvrouwen.

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ