Dagboek van een leeg bed (مذكرات السرير الفارغ) - Mokhallad Rasem / Toneelhuis

Dagboek van een leeg bed (مذكرات السرير الفارغ)

Mokhallad Rasem / Toneelhuis

De voorstelling van dinsdag 21 januari is verplaatst naar woensdag 22 januari, naar de grote zaal.

Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen. Tijdens de oorlogen in Irak, maar ook later tijdens zijn doortocht via Duitsland naar België als asielzoeker, en later als theatermaker. Tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen verwoordt Mokhallad Rasem nu eens diepzinnige gedachten en heftige emoties, dan weer verstilde observaties en verrassende fantasieën. En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch.  Dagboek van een leeg bed is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.

تدور احداث المسرحية حول شخص يكتب الذكريات،الأحلام،الخيال.

Deze performance is Arabisch gesproken en bevat Nederlandse en Engelse boventitels.

العرض في اللغة العربية
terug <

voorstellingsinformatie
van en met
Mokhallad Rasem
productie
Toneelhuis
Locatie
Kleine Zaal
dagboek
Kurt van der Elst
Interview Mokhalled Rasem
Avatar
vx

Dagboek van een leeg bed is een intimistische, poëtische vertelling in woord, beeld en klank, persoonlijk én universeel.

Dagboek van een leeg bed heeft aan die subtiele poëzie genoeg om te raken. ‘Hij zoekt tussen het puin van de geschiedenis naar iets dat glimt’, zegt Rasem bijvoorbeeld halverwege. ‘Hij’ is de angst die rondwaart in Irak, maar het zou evengoed de theatermaker zelf kunnen zijn. Met dit stuk levert hij een intimistisch kleinood af voor een wereld vol geweld.

Gilles Michiels in De Standaard , 11 oktober 2019

Mokhallad Rasem (1981) is acteur en regisseur, geboren en opgeleid in Bagdad. De oorlog in Irak gaf zijn leven een andere wending en sinds 2005 woont en werkt hij in België. Sinds 1 januari 2013 is hij als maker verbonden aan het Toneelhuis in Antwerpen, waar hij sindsdien tekende voor een groot aantal producties, veelal in samenwerking met collega-makers uit uiteenlopende windstreken. In 2019 was Mokhallad samen met Kuno Bakker in Theater Kikker te zien in de voorstelling de Verse Tijd van Dood Paard.

Kurt van der Elst
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ