Citizen K. - Sadettin Kirmiziyüz / Troubleman / Het Nationale Theater

do 01 januari

Citizen K.

Sadettin Kirmiziyüz / Troubleman / Het Nationale Theater

In Citizen K. duikt Sadettin Kirmiziyüz met Kaspar Schellingerhout en Casper Vandeputte in de wereld van de Identiteitspolitiek. Hij ondervraagt zichzelf en de rest van onze maatschappij over de rol die identiteit anno 2019 in ons leven speelt.

Hoe kan het dat wij in Nederland, een land dat jarenlang vooruitliep op het gebied van acceptatie en tolerantie, zo uit elkaar lijken te zijn gevallen in elkaar bestrijdende groepen? Hoe kan het dat onze politieke leiders ons steeds meer aanspreken op factoren als afkomst, ras, religie en seksuele geaardheid? Waarom houdt de één krampachtig vast aan zijn identiteit en is de ander bereid zich moeiteloos aan te passen? En wat ís identiteit eigenlijk? Kunnen we zonder? En welke rol speelt empathie in dit geheel? Hebben we meer empathie nodig, of kunnen we juist zonder? Om antwoord te geven op al deze vragen ontleedt Kirmiziyüz zijn eigen identiteit. Maar wat is zijn identiteit eigenlijk? Is Kirmiziyüz wel een Turk? Volgens zijn achternaam wel. En wat betekent die achternaam voor de toekomst van zijn vierjarige zoon?

Citizen K. is de tweede van vier voorstellingen die Sadettin Kirmiziyüz/Trouble Man samen met het Nationale Theater maakt over de grote stad.

Extra op wo 1 mei: nagesprek met Sadettin Kirmizyüz.

Deze voorstelling is helaas uitverkocht, voor meer speeldata zie www.troubleman.nl
terug <

voorstellingsinformatie
websites
concept, tekst en spel
Sadettin Kirmiziyüz
muziek en spel
Kaspar Schellingerhout
regie en tekst
Casper Vandeputte
dramaturgie
Liet Lenshoek
coproductie
Trouble Man & Het Nationale Theater
 
Locatie
Grote Zaal
citizen k
Sanne Peper

De muziek en de korte vignetten waaruit de tekst bestaat dompelen je onder in een traag opgebouwde angstkreet, alsof je kijkt naar het vervormde gezicht van Edvard Munchs schilderij De schreeuw, dat langzaam tot leven komt.

Citizen K. gaat door waar De Radicalisering van Sadettin K. ophield. De voorstelling gaat dieper, kruipt meer onder de huid. En doet vooral een groot beroep op onze empathie. Luister eerst, oordeel later.

Zijn prachtige voorstelling begint ingetogen, maar escaleert tot woede.

NRC -
Interview: Sadettin Kirmiziyüz is Citizen K.
Avatar
vx

Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. De eerste vier voorstellingen die hij maakte na zijn afstuderen vormden een reeks over ‘hete hangijzers’ als religie, dubbele identiteit en migratie. Daarna  maakte Sadettin een nieuwe reeks over de Nederlandse samenleving: Hollandse Luchten. En nu is hij bezig met de reeks over de stad. Een vier jaar durend project in samenwerking met Het Nationale Theater. Geïnspireerd door de tv-serie “The Wire” wordt in elk deel een kernthema van het stedelijke leven onderzocht.

Sadettin Kırmızıyüz speelde eerder in kikker onder andere De vader, de zoon en het heilige feest en De Radicalisering van Sadettin K. Die laatste werd geselecteerd voor het Kikker Kiest festival.

Sanne Peper
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ