Kikker Kiest: Citizen K. - Sadettin Kirmiziyuz / Trouble Man / Het Nationale Theater

  di 17 september

  Kikker Kiest: Citizen K.

  Sadettin Kirmiziyuz / Trouble Man / Het Nationale Theater

  Bij gelijktijdige aankoop van tickets in de voorverkoop voor Kikker Kiest, betaal je voor de tweede en elke volgende voorstelling slechts €10 euro.

  Keurig genummerd passeren ruim tweehonderd observaties en gebeurtenissen de revue. Sadettin Kirmiziyüz laat zijn leven erin voorbij komen, en dan vooral zijn ongewilde positie van buitenstaander. Hoezeer zijn vader er ook op aandrong om zich in dit nieuwe land, waar hij zich als immigrant definitief had gevestigd, maximaal ‘Nederlands’ te gedragen, hij bleef (en blijft) toch vooral óók een Turk, al is hij geboren en getogen in Zutphen. Zelfs wanneer expliciet racisme achterwege blijft, krijg je nog ingepeperd dat je ‘anders’ bent, dat je nooit echt deel uitmaakt van het grotere geheel.

  Citizen K. is een overdonderende getuigenis (‘een mokerslag’, aldus de Theaterkrant) van een begenadigd acteur en verteller, bijgestaan door Kaspar Schellingerhout die beurtelings optreedt als muzikant en als sidekick. De toon is aanvankelijk nog nuchter en zakelijk, maar wordt gaandeweg gedreven door oprechte woede op allen die Sadettin buitensluiten, hoezeer hij ook zijn best doet een modelburger te zijn. Klagerig wordt het nooit, een aanklacht is het wel.

  Citizen K. werd tevens geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

  In het kader van achteraf is het makkelijk praten, organiseren we een nagesprek bij de voorstelling.
  terug <

  koop tickets >
  data & tijden
  voorstellingsinformatie
  concept, tekst en spel
  Sadettin Kirmiziyüz
  muziek en spel
  Kaspar Schellingerhout
  regie en tekst
  Casper Vandeputte
  dramaturgie
  Liet Lenshoek
  decor
  Sacha Zwiers
  kostuums
  Lotte Goos
  licht
  Gé Wegman
  Locatie
  Grote Zaal
  citizen k
  Sanne Peper

  Een voorstelling als deze is schokkend, omdat ze haarscherp aangeeft hoe racisme in ons land werkt en welke mechanismen iemand stigmatiseren.

  NRC Handelsblad -

  Dit is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat. En echt iets teweegbrengt.

  Trouw -

  Het resultaat is overdonderend. De muziek en de ultrakorte vignetten waaruit de tekst bestaat dompelen je onder in een traag opgebouwde angstkreet, alsof je zit te kijken naar het vervormde gezicht van Edvard Munchs schilderij De schreeuw, dat langzaam tot leven komt. Nee, het houdt nooit op.”

  de Volkskrant -

  Zo woedend als in Citizen K. maakten we Kirmiziyüz niet eerder mee. Een woede die zich prachtig opbouwt, gevoed en voortgestuwd door de geweldige bijdragen van vaste muzikant/medespeler Kaspar Schellingerhout die grossiert in zuigende opmerkingen, zorgt voor een stuwende soundtrack en als alter ego van K. ook nog de knuffelturk uithangt.”

  Het Parool

  Sadettin Kirmiziyüz studeerde in 2007 af als acteur aan de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde bij vele gezelschappen, maar maakte ook steeds onder eigen vlag voorstellingen. Een belangrijk deel daarvan ging over identiteit en zijn positie als migrantenkind. Twee jaar geleden bracht hij de gelauwerde voorstelling De Radicalisering van Sadettin K., waarin hij zij positie als theatermaker ter discussie stelde. Deze voorstelling werd indertijd ook opgenomen in de selectie van Kikker Kiest.

  Dit seizoen maakt hij samen met Marjolijn van Heemstra de voorstelling Lawrence of Arabia, die op 29 en 30 oktober te zien is in Theater Kikker en op 29 november in Podium Hoge Woerd, ons theater in Leidsche Rijn.

  Sanne Peper
  • repertoire
   >

   Weiblicher Akt 10: Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? - Maatschappij Discordia / De Roovers

   Happy Tuesday  theater

   Weiblicher Akt 10: Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? - Maatschappij Discordia / De Roovers

   Happy Tuesday  theater

  • verslaving
   >

   Ik kom iets doen - Laura van Dolron / Het Zuidelijk Toneel

   theater

   Ik kom iets doen - Laura van Dolron / Het Zuidelijk Toneel

   theater

  • Kikker_Kiest
   >

   Kikker Kiest: Heimat 3, How to build a home - De Nwe Tijd

   theater

   Kikker Kiest: Heimat 3, How to build a home - De Nwe Tijd

   theater

  bekijk alle voorstellingen

  terug naar boven Λ