Being - Bára Sigfúsdóttir / GRIP

Being

Bára Sigfúsdóttir / GRIP

In 2014 reist de IJslandse choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir naar Iran en ontmoet daar twee lokale artiesten: Masoumeh Jalalieh en SeyedAlireza Mirmohammadi. Bára raakt geïntrigeerd door hun kwaliteiten en uitstraling. Een blijvende artistieke affiniteit ontstaat, met als resultaat Bára’s nieuwste creatie being.
In being fungeert het lichaam als poëtisch instrument om de West-Europese en de Iraanse cultuur met elkaar in dialoog te brengen. De ontmoeting tussen lichamen, tussen de artiesten op de vloer, maar ook tussen hen en het publiek, dient als een sober gebaar. Niet bedoeld om onze verschillen te benadrukken, maar om te onderzoeken wat we met elkaar gemeen hebben.
terug <

voorstellingsinformatie
websites
choreografie
Bára Sigfúsdóttir
gecreëerd met en uitgevoerd door
Masoumeh Jalalieh en SeyedAlireza Mirmohammadi
muziek
Eivind Lønning
Locatie
Grote Zaal

Sigfúsdóttir weet hoe ze knappe, in al hun eenvoud ontroerende beelden moet creëren.

Bára Sigfúsdóttir (1984, IJsland) is danseres en choreografe en studeerde hedendaagse dans aan de Icelandic Academy of Arts, de Amsterdam school of the Arts en P.A.R.T.S. in Brussel. Als performer heeft Bára onder meer samengewerkt met het dansgezelschap Or and Oran, Compagnie 3637, Miet Warlop, Quan Bui Ngoc, Iris Bouche & Kobe Proesmans (HETPALEIS), Aëla Labbé en Janne-Camilla Lyster. Vandaag focust ze vooral op haar eigen choreografische werk.
Bára neemt het improvisatieproces als beginpunt, van waaruit ze muzikaal, meerlagig choreografisch materiaal ontwikkelt. Ze legt sterk de nadruk op het isoleren van lichaamsdelen en past hierop verschillende ritmes toe. In being staat de danseres voor het eerst niet zelf op het podium.

Een kleinood dat je, al kijkend naar de worstelende dansers wiens bewegingen hen afwisselend iets menselijks en iets dierlijks geven, doet nadenken over hoe je bewegingen je persoonlijkheid weerspiegelen.

Knack Focus -
foto's: Aëla Labbé
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ