BAMBIERAMBAM: Bambie 1 én Bambie 10 - Bambie

BAMBIERAMBAM: Bambie 1 én Bambie 10

Bambie

Bambie 10
Vier mannen schuilen als bange jongetjes in een piepklein huisje, hun vertrouwde honk. Binnen is het veilig, maar buiten is het eng. Toch is er de drang om de wereld te betreden, desnoods met de (over)moed der wanhoop.

De figuren die de Bambie-voorstellingen bevolken zijn verstard of explosief, verward of naïef, maar ze zijn nimmer cynisch. En toch –of misschien juist daarom– is cynisme het startpunt van Bambie 10. Voor het eerst sinds 2005 (toen de voorstelling werd gemaakt) is Bambie 10 opnieuw te zien. Met naast Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan ook Gerindo Kartadinata en Marien Jongewaard.

Bambie 1
Twee mensen blijken ondanks hun mentale en fysieke zwakheid toch in staat om elkaar de liefde te verklaren. Aan het eind van deze mierzoete parabel van het menselijk onvermogen spuit Van der Laan met zijn laatste krachten een groot hart van slagroom om geliefde Stavenuiter heen.

In 1995, in het derde jaar aan de Amsterdamse mime-opleiding besluiten Paul en Jochem telkens in één week een ultrakorte voorstelling in elkaar te zetten. Die wordt dan op vrijdagmiddag gespeeld in het schoolgebouw. Bambie 1 t/m 4 wordt zo gemaakt. Het zijn presentaties binnen één onderzoek, maar daarmee is ook de ‘soortnaam’ geboren. Een ‘Bambie’ is vanaf dat moment een voorstelling in Bambiestijl, gemaakt door de twee ‘Bambies’.
terug <

voorstellingsinformatie
Locatie
Kleine Zaal
bambie_10
Ben van Duin

Mimetheatergroep Bambie, bestaande uit Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter, is sinds jaar en dag vaste bespeler van ons theater. In 2011 presenteerden Bambie en Theater Kikker onder de verzamelnaam Bambierambam in tien dagen maar liefst veertien verschillende voorstellingen. Een feestelijke week met staande ovaties. De reden voor Theater Kikker om Bambie, acht jaar na de eerste editie, uit te nodigen voor een nieuwe Bambierambam. Opnieuw om hun rijke oeuvre te ontsluiten, om oude fans de gelegenheid te geven voorstellingen te zien die indertijd gemist zijn, om jonge mensen kennis te laten maken met Bambie, maar vooral ook om in één groot overzicht van zeven deels legendarische voorstellingen de bijzondere waarde te tonen van een mimegroep die uniek is in Nederland.

Bambie heeft een unieke stijl: woordloos theater met een grote poëtische kracht, melancholiek en absurdistisch. De voorstellingen van Bambie weten te ontroeren, te verwonderen en te amuseren (humor en zelfspot zijn nooit ver weg). Laat je meenemen in een wereld waarin de logica een andere is dan die van onze alledag, maar tegelijk een wereld die in zichzelf volstrekt ‘logisch’ lijkt. Hoe vreemd de gebeurtenissen en handelingen ook lijken, in de toneelwerkelijkheid van Bambie zijn ze volstrekt vanzelfsprekend.

Ben van Duin
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ