Bambie Nul - Bambie / Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter

di 20 december 2016

Bambie Nul

Bambie / Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter

Na bijna vier jaar weer terug in Theater Kikker: Bambie! En dat tijdens de donkerste dagen van het jaar, tijd bij uitstek om de naargeestigheid van het seizoen tegemoet te treden met een glimlach en met verwondering. In die vier jaar gingen Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter ieder hun eigen weg, maakten nog wel het Groot Bambieboek, om nu weer bij de basis te beginnen: met zijn tweeën op de vloer uitzoeken waar het om gaat in een voorstelling zonder vooropgezet concept of plan.

Dat begint ongeveer zo: Twee mannetjes zijn op zoek naar de Betekenis der Dingen. Zij trekken zich terug in hun absurdistisch universum en doen doelgericht onderzoek naar het leven, moeder natuur, het wonder der techniek, de liefde en Het Hogere, maar staan zichzelf daarbij in de weg. Hun denkramen zijn te klein en misschien maken ze alles wat onderzocht wordt wel per ongeluk kapot.

Bambie Nul is filosofische en fysieke slapstick over de treurnis èn de schoonheid van de mislukking. Inspiratiebronnen zijn Flauberts roman Bouvard & Pécuchet, het onverwoestbare nummer Ne me quitte pas en het zwarte schilderij van Malevich (onder het motto ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’).
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website
Idee en spel
Paul van der Laan, Jochem Stavenuiter
Dramaturgie
Marijn van der Jagt
Techniek
Manuel Boutreur

Vanaf hun start in 1996 met de voorstellingen Bambie 1 t/m 4, die ze op de mimeopleiding maakten, tot het betreurde (en voorlopige) einde in 2013, het jaar van Bambie 17, vormden Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan een mimegroep met een uniek handschrift en een grote aanhang. Zoals de NRC ooit schreef: “Bambie kan als geen ander gezelschap veel laten gebeuren met niets. De stiltes zeggen net zo veel als de scènes met tekst of muziek.” Bambie was jarenlang een graag geziene gast in Kikker, met als hoogtepunt Bambierambam (2011), een tiendaags eigen festival met reprises van vele eerdere voorstellingen.

Bambie kan als geen ander gezelschap veel laten gebeuren met niets. De stiltes zeggen net zo veel als de scènes met tekst of muziek.

NRC
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ