Anna Karenina - Compagnie Red Yellow & Blue / Daan van Bendegem

di 16 t/m vr 19 april 2019

Anna Karenina

Compagnie Red Yellow & Blue / Daan van Bendegem

Deze voorstelling is geweest
Benieuwd naar andere voorstellingen van Compagnie Red Yellow & Blue / Daan van Bendegem? Bekijk hier alle voorstellingen van Compagnie Red Yellow & Blue / Daan van Bendegem
Met Anna Karenina lanceert Compagnie Red Yellow & Blue zich als gloednieuw Utrechts gezelschap van Daan van Bendegem. Samen met twee collega-makers maakt hij een voorstelling die op het eerste gezicht lijkt op een klassieke opvoering, maar die al snel ontspoort. De historiserende toneelrollen worden doorbroken door drie jonge mensen: ieder met een eigen perspectief, dat van ‘de’ vrouw, ‘de’ heteroseksuele man en ‘de’ homoseksueel. Het verhaal van de Russische vrouw die zich in de negentiende eeuw losmaakt van knellende conventies (om daaraan te gronde te gaan) blijkt aanleiding voor een prangend hedendaags vraagstuk. Hoe te leven in onze wereld waar iedereen zijn eigen regels stelt? Is die vrijheid wel zo aantrekkelijk of zorgt die voor richtingloosheid en chaos, zowel collectief als individueel? Zijn we toch niet beter af met een strakke gemeenschappelijke moraal?

over Anna Karenina
Anna Karenina gaat over een zelfbewuste vrouw in een liefdeloos huwelijk. Ze wordt verliefd op Alexé Vronski. De affaire die ze met hem heeft en die ze aan haar echtgenoot opbiecht moet aanvankelijk verborgen blijven om zo de familie-eer niet te schaden. Wanneer dit toch aan het licht komt en Anna een kind baart van haar minnaar, rest beiden niets anders dan een vrijwillige ballingschap uit de adellijke elite waarvan ze deel uitmaakten. Het bestaan als ‘outcasts’ krijgt een fatale afloop: de liefdesverhouding is niet tegen het isolement bestand en Anna maakt een einde aan haar leven.

Première op woensdag 17 april.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Naar
Lev Tolstoj
Spel, concept
Daan van Bendegem, Ellen Goemans, Joep Hendrikx
Eindregie
Eva Tijken
Techniek
Elisabeth Kaldeway
 
Locatie
Kleine Zaal
Jos Kuklewski

Daan van Bendegem studeerde af aan de acteursopleiding van de HKU en is als theatermaker al vaak te gast geweest in Theater Kikker. Zijn allereerste voorstelling ‘De allerbeste voorstelling ooit, hierna hoeft er nooit meer een voorstelling gemaakt te worden.’ stond in de Wintercollectie in 2013 en werd zo goed ontvangen dat hij meteen geselecteerd werd voor Kikker Kiest. Daarna waren o.a ‘Dansfeest voor een ongelukkige jongen die niet kan dansen’ en ‘I used to love to look at the ocean’ te zien. Nu lanceert Daan zijn eigen gezelschap Compagnie Red Yellow & Blue. Zijn voorstellingen zou je het beste kunnen omschrijven als een grote hoop idioterie die uiteindelijk toch altijd uitmondt in ware vraagstukken over moraal en het tegenwoordige leven. Theater dat verre van braaf en klassiek is en waarin altijd opzoek wordt gegaan naar het randje. Niet vies van platvloerse middelen en grotesk spel, maar nooit zonder reden.

Jos Kuklewski
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ