Amadeus - De Warme Winkel & Nieuw West

do 21 april 2016

Amadeus

De Warme Winkel & Nieuw West

Als Wolfgang Amadeus Mozart overlijdt in 1791, doen al vrij snel de wildste geruchten de ronde. Het hardnekkigste gerucht: de jaloerse hof componist Salieri zou hem de dood in hebben gejaagd… Amadeus gaat over de noodlottige botsing tussen het vitale, onversneden talent van Mozart en het hardwerkende vakmanschap van Salieri. Maar het is ook een duel tussen twee theatermakers waarin de culturele ondernemer tegenover de artiest staat, de brutaliteit tegenover de diplomatie, de naïviteit tegenover het wantrouwen, dienstbaarheid aan de muzen tegenover carrière-zucht. Bijgestaan door de musicerende broers Bram en Jasper Stadhouders, stellen Vincent Rietveld (De Warme Winkel) en Marien Jongewaard (Nieuw West) elkaar en ons de vraag: Wat is echte artistieke kwaliteit en hoe schop ik het zover mogelijk?
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
Website Nieuw West
concept en spel
Marien Jongewaard en Vincent Rietveld
compositie en spel
Bram en Jasper Stadhouders (op 22 april wordt Bram Stadhouders vervangen door Onno Govaert)
eindregie
Ward Weemhoff
scenografie
Juul Dekker
kostuums
Bernadette Corstens
lichtontwerp
Prem Scholte Albers
dramaturgie
Czeslaw de Wijs
C: Sofie Knijff

Amadeus is flink door de mangel gehaald. Resultaat: een bizarre mix van theater, jamsessie en genadeloos zelfonderzoek.

Volkskrant -
Meer over Amadeus, De Warme Winkel & Nieuw West / Marien Jongewaard
vx

Hoe vrij of onvrij is de kunstenaar? Deze innerlijke verscheurdheid krijgt nu klankbord en vorm in een grenzeloze en mateloos boeiende voorstelling.

NRC Handelsblad -

Achter Nieuw West en De Warme Winkel gaan misschien wel de meest vrijmoedige theatermakers van het land schuil. Beide groepen staan veelvuldig in ons theater. De onderlinge samenwerking gaat ook al even terug. Die begon zo’n tien jaar gelden, toen De Warme Winkel – op uitnodiging van Theater Kikker – een ‘remake’ maakte van de voorstelling Neanderdal van Nieuw West. Sindsdien kruisen de makers geregeld elkaars pad. Met de speelserie van Amadeus in Theater Kikker sluiten Nieuw West en De Warme Winkel hun uitgebreide tournee af, die begon met een première in de Stadsschouwburg Utrecht.

Chaos op z’n mooist in ‘Amadeus’

Leeuwarder Courant -
c: Sofie Knijff
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ