Amadeus - De Warme Winkel / Nieuw West

Amadeus

De Warme Winkel / Nieuw West

Het verhaal van Wolfgang Amadeus Mozart en de jaloerse hofcomponist Salieri is dankzij de film bekend. Meer dan alleen een verhaal van rivaliteit tussen een succesvol gearriveerd kunstenaar en de ‘new kid on the block’,  is het een clash tussen twee kunstopvattingen, tussen compromisloze vernieuwingsdrift enerzijds en aan de andere kant conformisme uit naam van de publieksgunst. Vincent Rietveld, lid van De Warme Winkel, spiegelt zich in dit gegeven. Hoe succesvol ook: als puntje bij paaltje komt hunkert hij naar een waarachtig, voor hem onbereikbaar kunstenaarschap dat hij weerspiegeld ziet bij de mannen met wie hij het toneel deelt: ‘good old’ Marien Jongewaard, al een heel toneelspelersleven compromisloos avant-gardist, en het muzikantenduo Jasper en Bram Stadhouders, die hun gitaren geselen om tot nooit eerder gehoorde klanken te komen. Amadeus is aan de ene kant ontzettend prettig chaotisch, aan de andere kant vlijmscherp in zijn inhoud. De voorstelling ging in januari 2016 in première en werd genomineerd voor de Mimeprijs van dat jaar. Nu is Amadeus terug voor een korte tournee die – gelukkig – ook ons theater weer aandoet.
terug <

voorstellingsinformatie
websites
concept en spel
Marien Jongewaard en Vincent Rietveld
compositie en spel
Bram en Jasper Stadhouders
eindregie
Ward Weemhoff
dramaturgie
Czeslaw de Wijs
Locatie
Grote Zaal

Een bizarre mengeling van theater, jamsessie, genadeloos zelfonderzoek met hilarische toneelstukjes, onderbroekenlol (letterlijk: met blote konten), stilmakende monologen en een aantal gekmakend harde, maar virtuoze gitaarsolo’s.

De Volkskrant -

Achter Nieuw West en De Warme Winkel gaan misschien wel de meest vrijmoedige theatermakers van het land schuil. Beide groepen staan veelvuldig in ons theater. De onderlinge samenwerking gaat ook al even terug. Die begon zo’n tien jaar gelden, toen De Warme Winkel – op uitnodiging van Theater Kikker – een ‘remake’ maakte van de voorstelling Neanderdal van Nieuw West. Sindsdien kruisen de makers geregeld elkaars pad. Met de speelserie van Amadeus in Theater Kikker sluiten Nieuw West en De Warme Winkel hun uitgebreide tournee af, die begon met een première in de Stadsschouwburg Utrecht.

foto's: Sofie Knijff
 • soula_notos
  >

  Vertel!: Storytellingwalk Utrecht - Soula Notos i.s.m. Theater Kikker

  theater

  Vertel!: Storytellingwalk Utrecht - Soula Notos i.s.m. Theater Kikker

  theater

 • theatergroep-aluin
  >

  Terug uit Troje Tweeluik: Don’t fuck with Artemis - Theatergroep Aluin

  theater

  Terug uit Troje Tweeluik: Don’t fuck with Artemis - Theatergroep Aluin

  theater

 • patroon-ludwig-bindervoet
  >

  Patroon - Urland & De Nieuwe Oost

  theater

  Patroon - Urland & De Nieuwe Oost

  theater

bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ