Alleen - tg STAN / Sara de Roo

do 01 januari

Alleen

tg STAN / Sara de Roo

Hij is een Belgische schrijver van Marokkaanse origine, zij een blanke actrice van een gevestigd Vlaams theatergezelschap. Op haar verzoek schrijft hij een toneeltekst voor haar. Een liefdesverhaal over een blanke, hoogopgeleide vrouw die verliefd wordt op een laagopgeleide man met Marokkaanse wortels. Zij, de actrice, verzet zich tegen wat zij ziet als een cliché-verhaal en gaat in een mailcorrespondentie in debat met hem, de schrijver. Die mailcorrespondentie wordt deel van de voorstelling. Hoe heftig het geschil ook is, zij, de actrice Sara De Roo, en hij, de schrijver Fikry El Azzouzi, blijven met elkaar in gesprek, overbruggen de verschillen tussen alloch- en autochtoon, tussen vrouw en man, tussen atheïst en gelovige. Zo wordt Alleen een meeslepend verhaal van een bijzondere liefde én van een hoopvol stemmende poging om afstanden te overbruggen, een verhaal gespeeld door een virtuoos actrice. De voorstelling werd onlangs geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival.

EXTRA op maandag: nagesprek met Sara De Roo.
terug <

voorstellingsinformatie
website
tekst
Fikry El Azzouzi
spel
Sara De Roo

Mooi hoe een banaal liefdesverhaal tegelijk de kern van integratie in zich draagt.

In een grootse monoloog vertelt Sara De Roo een crosscultureel liefdesverhaal, neergepend door Fikry El Azzouzi. Alleen is een ode aan samenleven met elkaar en het bewijs dat zelfs de grootste verschillen bedekt kunnen worden met de djellaba der liefde.

foto's: Koen Broos

In weerwil van alle voorzichtige gevoeligheden rond ‘diversiteit’ houdt Alleen niets bedekt, en dat voelt juist dubbel bevrijdend. Deze makers durven flirten met de mislukking: een statement op zich, maar ook een krachtige metafoor voor alle gebrek aan moed in deze samenleving om voorbij het multiculturele cliché te denken.

Uit het juryrapport van het Vlaams Theaterfestival:

Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is het Vlaamse theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen die elkaar eind jaren tachtig ontmoetten aan het Conservatorium van Antwerpen. De acteurs zijn niet ‘zomaar’ uitvoerders van een toneeltekst, ze zien zichzelf ook als maker. Met de voorstelling Alleen maakt Sara De Roo voor het eerst in twintig jaar weer eens een solo. Later dit seizoen is STAN nog te zien in Dinner with André.


terug naar boven Λ